Paasuitwisseling, 130 Oekraïense krijgsgevangenen vrijgelaten
17 Apr 2023, 08:48
foto
Oekraïense krijgsgevangenen poseren voor een foto na de ruil, te midden van de Russische aanval op Oekraïne, op een onbekende locatie in Oekraïne. (Foto via Reuters)


Meer dan 100 Oekraïense krijgsgevangenen zijn vrijgelaten en zijn naar huis teruggekeerd in een "grote paasuitwisseling", zei een hooggeplaatste Oekraïense functionaris, terwijl orthodoxe Oekraïners de feestdag voor de tweede keer vierden sinds Moskou afgelopen februari zijn meedogenloze grootschalige oorlog ontketende.

Vieringen op zondag waren ingetogen vanwege veiligheidsrisico's, met een avondklok die de gelovigen uitsluit van de gebruikelijke nachtelijke diensten. Toch deelden de Oekraïense autoriteiten en gewone mensen boodschappen van hoop, waarbij ze het verhaal van de opstanding van Jezus in verband brachten met hun verlangen naar vrede en een Oekraïense overwinning.

Tientallen families hadden speciale redenen om zich te verheugen, aangezien presidentieel adviseur Andriy Yermak aankondigde dat 130 soldaten, matrozen, grenswachten en anderen die door Moskou gevangen waren genomen, op weg waren naar huis na een "grote uitwisseling van gevangenen met Pasen".

Yermak zei in een Telegram-post dat onder de vrijgelaten troepen manschappen waren die vochten in de buurt van Bakhmut, de oostelijke mijnstad die al maanden het middelpunt is van het Russische offensief. "De levens van onze mensen zijn de hoogste waarde voor ons", zei Yermak, eraan toevoegend dat het doel van Kiev was om alle overgebleven krijgsgevangenen terug te halen.

De gevangenen lijken te zijn vastgehouden door de machtige Russische huurlingengroep Wagner. In een video die zondag door de oprichter van de groep, Yevgeny Prigozhin, werd gepost zei hij: "Bereid ze allemaal voor, geef ze eten en drinken, controleer de gewonden."

Vervolgens werd een groep Oekraïense gevangenen getoond die te horen kreeg dat ze ter gelegenheid van orthodox Pasen zouden worden teruggegeven aan de Oekraïense strijdkrachten.

'Ik hoop dat je niet weer in onze handen valt', zei een gewapende Wagner-soldaat tegen de mannen voordat ze in een vrachtwagen werden gesommeerd om wat pakken waterflessen te laden.

Meer dan 100 mannen, sommigen hinkend en sommigen op brancards gedragen door hun kameraden, werden getoond terwijl ze zich een weg baanden langs een modderige weg terwijl een man die op een tank stond een witte vlag vasthield.

De stafchef van president Volodymyr Zelenskiy, Andriy Yermak, zei dat 130 Oekraïense krijgsgevangenen zijn vrijgelaten en naar huis zijn teruggekeerd in een "grote paasuitwisseling". Het was niet duidelijk hoeveel Russen de andere kant op werden teruggestuurd.

De Russische Wagner Group heeft de Oekraïense troepen geleidelijk uit Bakhmut in Oost-Oekraïne verdreven. Wagner claimt nu de controle over het grootste deel van de stad, hoewel Oekraïne herhaaldelijk heeft betwist dat zijn troepen bijna zijn verdreven.

Prigozhin werd getoond terwijl hij vluchtelingen in de stad begroette, waaronder een jongen genaamd Vladimir, voordat ze werden geëvacueerd. De mensen leken te slapen in een of andere krappe ondergrondse kelder. Prigozhin deelde chocoladerepen uit aan de kinderen.

Oekraïense en Russische troepen hebben regelmatig gevangenen uitgewisseld sinds Rusland op 24 februari 2022 zijn grootschalige invasie in Oekraïne lanceerde.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May