Jonge wapenliefhebber achter Amerikaanse inlichtingenlek
13 Apr 2023, 12:51
foto
Het Pentagon-gebouw is te zien in Arlington, Virginia, VS. (Foto: Reuters)


De persoon die Amerikaanse geheime documenten lekte die aanleiding gaven tot een onderzoek naar de nationale veiligheid, is een wapenliefhebber van in de twintig die op een militaire basis werkte, meldde de Washington Post woensdag. De krant verwees daarbij naar medeleden van een online chatgroep.

De persoon deelde geheime informatie met een groep op het instant messaging-platform Discord van ongeveer twee dozijn mannen en jonge jongens die een "wederzijdse liefde voor wapens, militaire uitrusting en God" deelden, aldus de Post.

The Post baseerde zijn bericht, dat de persoon niet noemde, op interviews met twee leden van de Discord-chatgroep. Discord zei eerder op woensdag in een verklaring dat het samenwerkte met wetshandhavingsautoriteiten.

Het ministerie van Justitie opende vorige week een formeel strafrechtelijk onderzoek nadat de zaak was doorverwezen door het Pentagon, dat de schade beoordeelt die is aangericht door wat misschien wel de meest schadelijke vrijgave van geheime Amerikaanse informatie in jaren is.

De persoon gebruikte de naam OG, jargon voor Original Gangster, of een old school traditionalist. De persoon werd door een van de bronnen van de Post beschreven als iemand die tussen 20 en 25 jaar is. Leden van de groep keken op naar deze persoon.

"Hij is fit. Hij is sterk. Hij is gewapend. Hij is getraind. Zo ongeveer alles wat je kunt verwachten van een of andere gekke film", zei een lid van de chatgroep, die jonger dan 18 jaar was en sprak op voorwaarde van anonimiteit met de toestemming van zijn moeder, meldde de Post.

In wat het grootste lek van Amerikaanse geheimen in jaren lijkt te zijn, werden foto's van gevoelige documenten gepost op Discord en andere platforms, waaronder het online berichtenbord 4Chan, de gecodeerde wereldwijde berichten-app Telegram en Twitter.

Amerikaanse nationale veiligheidsagentschappen en het ministerie van Justitie onderzoeken het lek om de schade aan de nationale veiligheid en de betrekkingen met bondgenoten en andere landen, waaronder Oekraïne, te beoordelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May