Lek toont westerse speciale troepen op de grond in Oekraïne
12 Apr 2023, 15:10
foto
De documenten bevatten gedetailleerde verslagen van de training die door buitenlandse mogendheden aan Oekraïne wordt gegeven. (Foto: Reuters)


Volgens een van de tientallen documenten die online zijn gelekt, behoort het Verenigd Koninkrijk (VK) tot een aantal landen met militaire speciale troepen die in Oekraïne opereren. Het bevestigt wat al meer dan een jaar het onderwerp is van stille speculatie.

De gelekte dossiers, sommige gemarkeerd als "topgeheim", schetsen een gedetailleerd beeld van de oorlog in Oekraïne, inclusief gevoelige details van de voorbereidingen van Oekraïne op een tegenoffensief in de lente.

De Amerikaanse regering zegt de bron van het lek te onderzoeken.

Volgens het document van 23 maart heeft het VK het grootste contingent speciale troepen in Oekraïne (50), gevolgd door mede-NAVO-staten Letland (17), Frankrijk (15), de VS (14) en Nederland (1). Het document zegt niet waar de strijdkrachten zich bevinden of wat ze doen.

Het aantal personeelsleden kan klein zijn en zal ongetwijfeld fluctueren. Maar speciale troepen zijn van nature zeer effectief. Hun aanwezigheid in Oekraïne zal waarschijnlijk worden aangegrepen door Moskou, dat de afgelopen maanden heeft betoogd dat het niet alleen de confrontatie aangaat met Oekraïne, maar ook met de NAVO.

In overeenstemming met zijn standaardbeleid inzake dergelijke zaken heeft het Britse ministerie van Defensie geen commentaar gegeven, maar in een tweet op dinsdag zei het dat het lek van vermeende geheime informatie een "ernstig niveau van onnauwkeurigheid" was.

"Lezers moeten voorzichtig zijn met het nemen van aantijgingen die de potentie hebben om verkeerde informatie te verspreiden", aldus het rapport.

Het heeft niet uitgewerkt of gesuggereerd naar welke specifieke documenten het verwees. Ambtenaren van het Pentagon zeggen echter dat de documenten echt zijn.

Eén document, waarin het aantal slachtoffers in Oekraïne aan beide kanten werd beschreven, leek te zijn gemanipuleerd.

Britse speciale troepen bestaan uit verschillende militaire elite-eenheden met verschillende expertisegebieden en worden beschouwd als een van de meest capabele ter wereld. De Britse regering heeft een beleid om geen commentaar te geven op haar speciale troepen, in tegenstelling tot andere landen, waaronder de VS.

Het Verenigd Koninkrijk heeft Oekraïne publiekelijk gesteund en is na de VS de grootste donor van militaire hulp aan Kiev.

De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, zei dat het ministerie van Justitie een strafrechtelijk onderzoek had geopend en dat hij vastbesloten was om de bron van het lek te vinden. "We zullen doorgaan met het onderzoeken en het omdraaien van elke steen totdat we de bron hiervan en de omvang ervan vinden", zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May