Indiase ziekenhuizen alert nu aantal Covid-19-gevallen toeneemt
10 Apr 2023, 15:34
foto
Het aantal Covid-19-gevallen in India is de afgelopen dagen gestegen. (Getty Images)


Het Indiase ministerie van Volksgezondheid houdt schijnoefeningen om de paraatheid van ziekenhuizen te controleren om de toenemende gevallen van Covid-19 aan te pakken.  De oefeningen worden op maandag en dinsdag door het hele land gehouden.

Het aantal actieve gevallen in India is relatief laag, maar experts dringen aan op voorzichtigheid om verdere verspreiding van de ziekte te stoppen.

Het land zag in 2021 een dodelijke tweede golf en de regering kreeg kritiek omdat veel ziekenhuizen geen zuurstof meer hadden en er geen bedden meer waren op de intensive care.

India registreerde zondag bijna 6.000 nieuwe gevallen, blijkt uit overheidsgegevens. Het aantal actieve gevallen was 35.000.

De piek wordt grotendeels veroorzaakt door XBB.1.16, een omicron-subvariant. De WHO heeft gezegd dat het de subvariant en de verspreiding in India in de gaten houdt.

Experts zeggen dat het niet bekend is dat het dodelijk is.

"Het is al een paar maanden in omloop. We hebben geen verandering in ernst gezien bij individuen of populaties, maar daarom hebben we deze systemen ingevoerd", zei Maria Van Kerkhove, de technische leider van Covid-19 bij de WHO, onlangs.

Veel steden in India hebben de afgelopen weken een sterke stijging van het aantal gevallen gezien, maar de stijging heeft niet geleid tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames.

Zowel openbare als particuliere ziekenhuizen nemen deel aan de schijnoefeningen, die worden begeleid door de Indiase minister van Volksgezondheid Mansukh Mandaviya en andere ministers van Volksgezondheid.

Tijdens een online bijeenkomst op 7 april had Mandaviya gezondheidsfunctionarissen ook gevraagd om noodhotspots te identificeren door gevallen met betrekking tot aandoeningen van de luchtwegen op te sporen en hij adviseerde hen ook om meer te testen en te vaccineren voor Covid-19.

Hij benadrukte ook de noodzaak om het bewustzijn over Covid-gepast gedrag, zoals het dragen van maskers op openbare plaatsen, te vergroten.

Ondertussen hebben sommige deelstaten het dragen van maskers in het openbaar verplicht gesteld en dringen ze er bij burgers op aan om de veiligheidsprotocollen van Covid-19 te volgen.

India was in december ook alert vanwege een golf van Covid-19-gevallen in buurland China, en had het toezicht opgevoerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May