Column: Borrelpraat no. 761
09 Apr 2023, 22:46
foto


“Heren, met Pasen wordt de wederopstanding van Jezus van Nazareth gevierd, maar helaas, de mensheid blijft liggen bij haar vastgeroeste systemen.”
“Ook de kerken en hun leiders?”
“Tja, wie moeten er dan voorgaan bij het weder opstaan? Wij hier aan de borreltafel?”
“Of politieke leiders en anderen die met allerlei mooie, ware, kritische en diepzinnige paasboodschappen in de media kolommen vol vullen?”
“Hoeveel van die mooie en ware paasboodschappen van bijvoorbeeld vorig jaar hebben tot daadwerkelijke veranderingen geleid? Volgens mij geen één.”
“Dus volgens jullie hebben al deze en andere boodschappen geen zin, want als alles hetzelfde blijft, verandert er dus gewoon niets?”
“Tuurlijk hebben al deze boodschappen zin, maar misschien moeten we niet teveel denken dat alleen door het geven van deze goede boodschappen de dingen snel snel gaan veranderen.”
“Hoe snel zal een manjaboom in een appelboom veranderen?”
“Ik denk niet dat met hoeveel boodschappen en adviezen dan ook deze verandering mogelijk zal zijn.”
“Dus de mens zal zo blijven, al die mooie paasboodschappen ten spijt?”
“Zo is dat.”
“Wat een fatalistisch denken! Dus we moeten al onze slechte neigingen maar zo laten woekeren en geen strijd leveren voor verandering?”
“Echt niet, stel je voor! Je moet de rottigheid in jezelf, op jezelf en om je heen tot waar je kan, wel degelijk te lijf gaan. Maar we moeten niet denken dat we dat een keertje mooi doen en klaar is Kees. We zullen constant tegen die afbrekende en vernietigende krachten in en rondom ons strijd moeten leveren.”
“Net zoals je grasveld om de twee of drie weken steeds maaien?”
“Precies, jonge vriend.”
“Maar mensen worden daar moe van; ze willen ook eens rust hebben, op hun lauweren gaan rusten.”
“Je zal constant de olie van de lamp moeten aanvullen, anders gaat die lamp uit en neemt de duisternis over. Er zijn dan twee mogelijkheden: of we leren in het duister leven, dat kan, zie maar hoe de blinden dapper door het leven gaan. Of we moeten strijd leveren en energie opbrengen om het licht weer te doen schijnen.”
“Leer ik hieruit dat de mensheid vandaag de dag wel goed weet waar de schoen wringt, maar niet tot daden kan of wil overgaan om die schoen uit te doen en beter passend te maken?”
“Ja, zoiets. Goed verwoord.”
“Maar hoe gaan we bijvoorbeeld die wisselkoers kunnen beteugelen?”
“Door veel valuta tegen een vaste koers op de markt te gooien, of door minder valuta te gebruiken of het liefst door beide te doen.”
“Maar we hebben niet genoeg ‘goedkope’ valuta en we willen en kunnen niet zomaar het verbruik daarvan verminderen.”
“Dan zal die koers blijven stijgen, klari.”
“Maar dan gaan we doodgaan in die film.”
“Klopt allemaal. Totdat we ertoe zullen overgaan de juiste maatregelen te nemen en vooral: die gezamenlijk uit te voeren.”
“Zoals stoppen met het IMF, zoals velen voorstellen?”
“Zijn degenen die zo hard schreeuwen: ‘Stop met IMF’ het dan unaniem erover eens welk monetair herstelprogramma we dan gaan uitvoeren? Of gaan we terug naar: alles subsidiëren, alles goedkoop houden, en maar lenen tot we nog meer ‘Land van Lenenburg’ gaan heten?”
“Maar dat IMF-programma is moordend.”
“Klopt, vooral als het als een pikipiki plei wordt uitgevoerd. Waarom is het wel met succes in Barbados uitgevoerd? Daar praat niemand over, dat verzwijgen alle critici van het IMF.”
“Mang, laten we eerst het IMF wegjagen. Dan zien we wel verder.”
“Wat dapper, wat stoer, wat dom. Voorbeeld: je bent al jaren ziek, het wordt steeds erger, ondanks allerlei wonderdokters en toverdrankjes. Nu ben je doodziek bij dokter Ai.M. Ef beland. Volg je me?”
“Ja, ik begrijp dat voorbeeld.”
“Oke, maar deze dokter maakt geen grappen. Hij schrijft je een zware kuur voor met bittere drankjes, pijnlijke spuitjes, een zwaar dieet en dat soort dingen. En dat zal een flinke tijd duren.”
“Jeetje, dat is heftig!”
“Dan hoe wil je beter worden, denk je? Weer met die wir’watra en andere mengseltjes en allerlei hocus pocus-rituelen. Als je de discipline en de dek’ati niet kan opbrengen om die zware kuur te ondergaan en je jaagt die dokter weg, wie gaat er dan aan? Je dokter? Of jij met je tumor, hartkwaal, hoge bloed, zware suiker, nierstenen, een maagzweer en een zieke lever?”
“Dus we moeten maar lijdzaam toezien hoe die koers maar stijgt?”
“In feite wel. En al branden we bij wijze van spreken de hele binnenstad plat, met vele doden en gewonden, en jagen we Tjaan, Bhaan, Khaan, Dhaan en Arih Maan weg, zal dat de koers doen zakken of juist nog erger doen stijgen?”
“Maar het volk pinaart, kinderen gaan zonder voeding naar school.”
 “Inderdaad, verschrikkelijk! Maar aan de andere kant waren alle vluchten naar Miami, Aruba, Kersow, Fortaleza volgeboekt, idem dito alle hotels in en rond Nieuw-Nickerie en de ressorts buiten de stad. Ai, da hoe dang?”
“Is maar een kleine groep die zich dat kan permitteren.”
“Daarom leek de stad en omgeving op een spookstad?"  
“Dan wat nu? Asiesje Gajjedien blijft zeggen dat het beleid van de CBvS-governor fout is, ondanks de cambiohouders en bankiers zeggen dat zij goed samenwerken met de gouverneur van de ‘Mamabangi’. Ik snap dat niet.”
“Als je zou weten hoe die kapitalistische lijnen achter de schermen lopen, zou je bepaalde dingen beter begrijpen.”
“Welke dingen achter de schermen? Waarom praat u zo geheimzinnig?"
“Dingen over gokhuizen, speculeren met gronden, over belangen in skalians, over wisselkantoren die gigantisch geld witwassen en zo.”
“Maar zelfs die respectabele Zwitserse bank blijkt allerlei foute witwas-zaken te hebben gedaan, wat schamen die Zwitsers zich daarvoor.”
“Tja, join the club, dear Swiss people. We, the Surinamese people zijn al van voor tot achteren, van boven tot onderen sinds onze onafhankelijkheid te schande gemaakt door onze eigen leiders en hun futuboi. Maar zij werden wel snel rijker en wij nog sneller armer.”
“Hopelijk zal dat de prikkel zijn voor ons, die het nog altijd goed menen met dit land, om eruit te komen.”
“Dan zullen we eerst uit die Babylonische kiesstelsel-verwarring moeten komen, want het is nu compleet één bruya. Iedereen weet alles.”
“Als je niet kan dansen, moet je niet de deejay de schuld geven.”
“Wat wilt u daarmee over ons kiesstelsel en de kiezers zeggen?”
"Overdenk dat maar in alle nuchterheid. Proost."
"Ja proost. Ik overdenk al."

Rappa
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April