A20: Inventarisatie maken van alle rommel
09 Apr 2023, 17:36
foto


Het hele gebeuren rondom Pasen is een boodschap die wij als Surinamers ter harte kunnen nemen. Één moment was het hosanna (Palmzondag) en het ander moment was het kruisig hem. Hoe komt dat?

Bezint eer gij begint
Jezus is het pracht voorbeeld van iemand die eerst bezint voordat Hij begint. Wat velen niet weten is dat Jezus op Palmzondag (zoals wij dat vieren), niet in Jeruzalem was blijven slapen, maar eerst poolshoogte heeft genomen alvorens zich die avond terug te trekken naar een dichtstbijzijnde dorp genaamd Bethanië (Markus 11 vers 11).  In één oogopslag had Hij (Jezus) al door dat er praktijken plaatsvonden die het daglicht niet konden verdragen. Hij besloot vanwege het late uur niet te blijven slapen, maar zich eerst terug te trekken naar Bethanië om zich te bezinnen.

Wat leert dit ons, dat wij moeten leren als natie om een inventarisatie te maken van alle rommel waarin wij leven en bereid moeten zijn om eerlijk en oprecht met God te overleggen hoe wij moeten omgaan met de ontstane situatie.

De rommel eerst opruimen!

Bij Jezus 2e komst (de volgende dag) in Jeruzalem, waren aan zijn handelingen duidelijk te merken dat Hij niet eens was met de 'status quo' in de tempel en de stad. Het volgende is opgeschreven in Het Boek Markus hfd 11 (vertaling Het Boek)

15 Zij [Jezus en zijn discipelen] kwamen in Jeruzalem en Jezus ging meteen naar de tempel. Hij begon de handelaars en hun klanten van het tempelplein te verjagen, gooide de tafels van de geldwisselaars en de kraampjes van de duivenhandelaars omver en 16 stuurde iedereen die met allerlei spullen het plein op kwam terug. 17 ‘Luister goed, allemaal,’ zei Hij. ‘Heeft de profeet Jesaja niet geschreven dat Gods huis een huis van gebed moet zijn voor alle volken? Maar wat hebben jullie ervan gemaakt? Een rovershol!’ 18 De leidende priesters en bijbelgeleerden hoorden dit en probeerden een manier te vinden om Hem uit de weg te ruimen. Zij zagen wel dat iedereen diep onder de indruk was van zijn woorden en zij waren bang dat Hij meer invloed zou krijgen dan zij.

Wat kunnen wij hieruit leren:
1. Jezus was niet bang om zaken die mis waren te benoemen, maar ook aan te pakken zonder aanziens des persoon.
2. Jezus was bereid de vervolging te weerstaan die komt met het spreken van de waarheid.
3. Leiderschap vereist niet alleen te zeggen wat er moet gebeuren, maar ook bereid te zijn de weg te gaan die kan leiden tot werkelijke bevrijding en verlossing.
4. Uiteindelijk is Jezus daadwerkelijk opgepakt (Witte Donderdag) en gekruisigd (Goede Vrijdag), maar is ten derde dage opgestaan uit de dood (Paaszondag).

Willen wij Suriname redden, dat zullen wij net als in het Paasverhaal bereid moeten zijn om geconfronteerd te worden met de naakte waarheid. Ons land ligt verstrengeld in allerlei persoonlijke belangen. Wij als natie moeten bereid zijn om de prijs te betalen tot daadwerkelijke verlossing van het kwaad dat Suriname generaties lang in een greep heeft gehouden.

Jezus zegt kom tot Mij allen die vermoeid en belast zijn en Ik zal u rust geven. Surinamers smachten naar een stukje rust en vooruitgang, hoop voor een blijde toekomst!

De vraag is zijn wij bereidt als natie om de prijs te betalen die leidt tot daadwerkelijke verlossing en waarlijke hoop. Suriname is een gezegend land!

Het kan anders, Wan trafas' dé!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May