VN-rechtbank zal grensgeschil Guyana en Venezuela behandelen
07 Apr 2023, 14:45
foto
Op de kaart de claim uit het Venezolaanse decreet '1787 Zodimain' (Zonas de Defensa Integral Marítimas e Insulares) van 27 mei 2015. De locatie van het boorplatform Deepwater Horizon maakt duidelijk welke belangen hier spelen. (Beeld: Geografie.nl)


Het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties (VN) heeft donderdag geoordeeld dat het een zaak mag behandelen tussen de buurlanden Guyana en Venezuela over een grensgeschil dat dateert uit 1899. Het besluit om de betwisting van de ontvankelijkheid van de zaak door Venezuela af te wijzen, betekent dat het zal doorgaan bij het Internationaal Gerechtshof, hoewel het waarschijnlijk jaren zal duren om tot een oplossing te komen.

De uitspraak was een tweede nederlaag voor de pogingen van Venezuela om de zaak van tafel te krijgen. Het kwam meer dan twee jaar nadat rechters een aanklacht van Caracas aan de jurisdictie van het wereldgerechtshof hadden afgewezen.

In de ontvankelijkheidsaanklacht die donderdag werd afgewezen, had Venezuela aangevoerd dat de rechtbank de zaak niet kon behandelen zonder de betrokkenheid van het Verenigd Koninkrijk, dat de koloniale meester van Guyana was ten tijde van het oorspronkelijke grensbesluit. De Guyanese zijde had aangevoerd dat Groot-Brittannië niet langer betrokken was bij de zaak toen Guyana in 1966 onafhankelijk werd en dat Venezuela zijn argument gebruikte als een vertragingstactiek.

De president van Guyana, Irfaan Ali, verwelkomde de uitspraak van donderdag en onderstreepte de toezegging van zijn land om het geschil vreedzaam op te lossen. "Guyana blijft ervan overtuigd dat zijn al lang bestaande internationale grens met Venezuela door de rechtbank zal worden bevestigd", zei Ali in een verklaring.

De Venezolaanse vicepresident Delcy Rodríguez zei in een verklaring dat haar regering de uitspraak verwerpt en blijft aandringen op een oplossing buiten de rechtbank om. Venezuela houdt vol dat de onderhandelingen Londen moeten betrekken, omdat Groot-Brittannië naar verluidt frauduleuze kaarten had vervalst die werden gebruikt om de grens in de 19e eeuw te bepalen, aldus de verklaring.

Het territoriale geschil dateert uit een arbitragevonnis door een internationaal tribunaal in 1899 dat de grens tussen de twee Zuid-Amerikaanse naties grotendeels trok in het voordeel van Guyana, dat toen een Britse kolonie was. Het stuk jungle ter grootte van Tunesië ten westen van de Essequibo-rivier waarover wordt gediscussieerd, is rijk aan goud, diamanten, hout en andere natuurlijke hulpbronnen.

Guyana bracht de zaak in 2018 naar het wereldgerechtshof nadat jaren van vruchteloze bemiddeling het geschil niet hadden opgelost. In zijn zaak vraagt ​​Guyana de rechtbank om te beslissen dat het grensbesluit van 1899 geldig en bindend is voor beide landen.

Beslissingen van het Internationaal Gerechtshof zijn definitief en juridisch bindend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May