Inheemsen en Saamaka willen correcties wet Grondenrechten
07 Apr 2023, 00:57
foto
Vertegenwoordigers van Inheemsen en Saamaka hebben een petitie ingediend bij Assembleevoorzitter Marinus Bee. Zij willen aanpassingen in de ontwerpwet over grondenrechten. (Foto: René Gompers)


Inheemsen en Saamaka hebben een verklaring met voorstellen -in het vernieuwde Assembleegebouw- ingediend bij Assembleevoozittrer Marinus Bee. Ze willen dat er correcties worden aangebracht in de  conceptwet Collectieve Rechten van Inheemse Volken en Tribale Volken. De groep heeft geconstateerd dat er zaken in zijn opgenomen die nadelig zullen zijn voor de Inheemse en tribale volkeren. Bee heeft de groep meegedeeld dat vanaf 2 mei de wet behandeld zal worden. Hoe de behandeling afloopt, zal de volgende verkiezingen beïnvloeden, geven de groepen aan.

De VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname), VSG (Vereniging van Saamaka Gezagsdragers) en KAMPOS (KAMPOS Samenwerkingsverband van Tribale Volken in Suriname) hebben aan Bee duidelijk gemaakt dat de "Raamwet Collectieve Rechten conform de hoogste internationale standaarden, inclusief de bepalingen van de rechtsvonnissen van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens tegen de Staat Suriname, dient te zijn."

De organisaties hebben bij bestudering van de raamwet gemerkt dat er zaken zijn opgenomen of weggelaten die niet stroken met de realiteit en de Inheemsen en Tribalen in een zeer nadelige positie plaatsen. Ze eisen dat er correcties komen. Ze hebben ook gewaarschuwd dat zij elke sub-standaardbepaling die niet conform de internationale standaarden met betrekking tot de rechten van Inheemse volken en Tribale volken is, gaan bestrijden, en als het moet ook internationaal.

Ook wordt geëist dat hun grondenrechten eerst bij wet erkend worden, voordat verder gegaan wordt met de behandeling van de wet Grondconversie. De Staat is immers hiertoe herhaaldelijk door het Inter-Amerikaans Hof voor de
Rechten van de Mens veroordeeld. Ook is Bee nog eens op het hart gedrukt om ervoor te zorgen dat er geen gronden meer uit de mensen hun woon- en leefgebieden wordt verhandeld, terwijl men bezig is het probleem op te lossen. Dit probleem schijnt maar niet op te houden.

Bee deelt mee dat hij 2 mei op de agenda heeft geprikt  voor de openbare vergadering over het grondenrechtenvraagstuk. Aanverwante wetten zullen ook behandeld worden, geeft hij aan. "We zijn er 'vaarlijk serieus' over," benadrukt hij. De groepen zijn uitgenodigd om de behandeling mee te maken.

In de verklaring is ook opgenomen en aan Bee duidelijk gemaakt: "Wij geven uitdrukkelijk aan dat we de beraadslagingen in de Nationale Assemblee over deze conceptwet nauwgezet zullen volgen en van elke volksvertegenwoordiger zullen analyseren wat hun stellingname is. Nu zullen we zien en horen wie en welke politieke partijen, daadwerkelijk onze rechten willen erkennen, respecteren en beschermen, en wie niet. Het uur van de waarheid is aangebroken. En die waarheid zal bij de eerstvolgende verkiezingen absoluut worden meegenomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May