Nationale Loonraad gestart met nieuwe zittingsperiode
07 Apr 2023, 06:46
foto
Nationale Loonraad vlnr: Shirley Relyveld, Tirlotma Marhe-Kewal, Lilian Menke-Tangali, minister Steven Mac Andrew, Wonnie Boedhoe, Dinesh Dinai, Petty Mahabirsingh, Shoblinadebie Chotkan-Somai en Dayanand Dwarka.


De Nationale Loonraad gaat in een nieuwe zittingsperiode door onder voorzitterschap van Wonnie Boedhoe. Minister Steven Mac Andrew van AWJ heeft de raad woensdag geïnstalleerd. De Loonraad adviseert de minister over vaststelling van het minimumloon. Het advies is volgens de wet bindend voor de minister; voor het uiteindelijk vaststellen en afkondigen van het algemeen minimumloon is echter goedkeuring nodig van de Raad van Ministers of de Regeringsraad.

Mac Andrew verwees in een kort betoog voor de installatie naar ILO-conventie 131, Minimum Wage Fixing Convention. De conventie vraagt dat lidlanden een mechanisme voor de vaststelling van het minimumloon in leven roepen. De conventie vraagt om gelijke participatie van representatieve organisaties van werkgevers en werknemers en het houden van uitgebreide consultaties om te komen tot de vaststelling van een minimumloon.

Conventie 131 geeft volgens Mac Andrew ook aan dat er gezocht moet worden naar een balans tussen de behoeften van werknemers en de economische omstandigheden van het land. Hij riep de Nationale Loonraad op om inderdaad breed te consulteren, conform de richtlijnen van de conventie 131, zodat bij het uiteindelijk advies rekening kan worden gehouden met de diverse standpunten en visie van relevante actoren, waardoor er ook meer draagvlak kan ontstaan.

De consultatie moet breder zijn dan de eigen belangengroep en de gebruikelijke sociale partners, stelt Mac Andrew. Hij benadrukte eveneens, dat in het advies van de Nationale Loonraad was meegenomen, dat er een assessment zou worden gedaan over de impact van btw. Hij vroeg de Nationale Loonraad om zich hierover te buigen.

Boedhoe was sinds april 2021 voorzitter van de Loonraad. Zij zegde toe zich te zullen buigen over de kwestie van het draagvlak bij het doen van advies aan de minister, maar ook over de impact van de macro-economische omstandigheden op het minimumloon.

In de Nationale Loonraad zitten verder: Shoblinadebie Chotkan-Somai (AWJ), Shirley Relyveld (VSB), Petty Mahabirsingh (VSB), Dinesh Dinai (RAVAKSUR), Dayanand Dwarka (RAVAKSUR), Lilian Menke-Tangali (Planbureau), met Tirlotma Marhe-Kewal (AWJ) als secretaris.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May