Biza start infosessies CHS
06 Apr 2023, 22:27
foto
CHS-voorzitter Lilawatie Punwasi-Raghoebier (tweede links) en leden van het Centraal Hoofdstembureau tijdens de informatiesessie vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken.


De infosessies voor het Centraal Hoofdstembureau (CHS) zijn woensdag gestart. Tijdens de informatiesessie houden leden van het Managementteam Verkiezingen en de verschillende verkiezingswerkgroepen, presentaties over het verkiezingsproces, de werkstructuur en de verschillende taken en voorbereidende werkzaamheden vanuit het Algemeen Secretariaat Verkiezingen.

Het CHS zorgt onder andere voor de registratie van politieke organisaties voor deelname aan de verkiezingen en het vaststellen en bekendmaken van de landelijke verkiezingsuitslag. In februari en maart 2023 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), op verzoek van het Onafhankelijk Kiesbureau deze sessies reeds gehouden voor leden van  het CHS.

De verkiezingscyclus bestaat uit de postelectorale, de pre-electorale en de electorale fase. In de postelectorale fase heeft Biza evaluatiemomenten gehad met verschillende verkiezingsactoren. Ook waren er onderzoeken met aanbevelingen voor verbetering van de komende verkiezingen.

In de huidige pre-electorale fase moeten alle randvoorwaarden in orde zijn om de wettelijke termijnen in de electorale fase te kunnen uitvoeren. In deze fase is structureel werkoverleg tussen de verschillende actoren essentieel, zegt Biza. Ook hebben verschillende verkiezingswerkgroepen activiteiten voorbereid voor de komende periode zoals burger- en kiezerseducatie, het plaatsen van straatnaamborden en huizennummers, missies naar het binnenland en veldoriëntaties om na te gaan welke stembureaulocaties nog voldoen en het identificeren van nieuwe locaties.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May