Bolsonaro getuigt in schandaal over gift Saudische juwelen
06 Apr 2023, 06:49
foto
Een douanebeambte opent de doos met diamanten juwelen die de Saudische regering aan Bolsonaro en voormalig first lady Michelle Bolsonaro heeft geschonken en die in beslag is genomen door douanebeambten, op Sao Paulo-Guarulhos International Airport, in Guarulhos, Brazilië. (Foto: Reuters)


Voormalig president Jair Bolsonaro is woensdag ondervraagd over giften van diamanten juwelen toen hij aan de macht was. De ondervraging is onderdeel van een onderzoek naar de vraag of hij zich schuldig heeft gemaakt aan onregelmatigheden bij het binnenbrengen van de items in Brazilië.

De zaak heeft bijgedragen aan het juridische gevaar dat de zittingsperiode van de politicus als president al omringt. Er wordt ook een onderzoek naar hem ingesteld wegens betrokkenheid bij de bestorming door zijn aanhangers van de nationale hoofdstad nadat hij zijn ambt had verlaten en wegens talloze acties tijdens de presidentsverkiezingen die hij afgelopen herfst verloor.

De federale politie en openbare aanklagers onderzoeken of drie sets sieraden die vanuit Saudi-Arabië het land zijn binnengebracht, openbare geschenken waren die Bolsonaro op ongepaste wijze probeerde te voorkomen dat ze zouden worden opgenomen in de openbare collectie van het presidentschap, of dat het privégeschenken waren die Bolsonaro Brazilië probeerde binnen te sluipen zonder belasting te betalen.

Brazilië vereist dat zijn burgers die met het vliegtuig uit het buitenland komen, goederen met een waarde van meer dan US$ 1.000 aangeven en, voor elk bedrag boven die vrijstelling, een belasting betalen die gelijk is aan 50% van hun waarde. De drie sets sieraden zouden zijn vrijgesteld van belasting als ze een geschenk waren geweest van de staat Saudi-Arabië aan de natie Brazilië, maar Bolsonaro zou het niet hebben gehad om te houden.

Nadat Bolsonaro woensdag het hoofdkwartier van de federale politie in de hoofdstad van Brazilië verliet, was het niet bekend of hij de vragen van de onderzoekers beantwoordde of zijn recht om te zwijgen uitoefende. Hij heeft herhaaldelijk elk wangedrag in verband met de geschenken ontkend en zei dat hij nooit heeft geprobeerd iets te verbergen.

Een douanebeambte nam in oktober 2021 een van de sets, vervaardigd door het Zwitserse merk Chopard en naar verluidt ter waarde van ongeveer US$ 3 miljoen, in beslag op de internationale luchthaven van Sao Paulo, toen een adviseur van de toenmalige minister van Mijnbouw en Energie de set het land binnenbracht.

Documenten en videobeelden die door Braziliaanse nieuwsuitzendingen zijn gepubliceerd, lijken te laten zien dat veronderstelde afgezanten van Bolsonaro tot enkele dagen voor het einde van zijn presidentschap meerdere mislukte pogingen hebben ondernomen om de in beslag genomen juwelen terug te halen.

Een waakhond van de regering beval Bolsonaro om de resterende sieraden terug te geven aan de staatsbank Caixa Economica Federal. Een set heeft hij op 24 maart teruggestuurd. De andere werd dinsdag afgeleverd, schreef Bolsonaro's voormalige communicatiechef, Fábio Wajngarten, op Twitter.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May