NDP werkt landelijk trainingsprogramma af
05 Apr 2023, 17:02
foto
NDP-structuren nemen deel aan de politieke scholing. In het trainingsprogramma dat wordt afgewerkt, is de basisgedachte van de partij vastgelegd.


Ruim 190 NDP-structuren van Para en Paramaribo hebben gedurende twee weekenden, politieke scholing gehad in het partij programma. Het Scholings- en Vormingsinstituut is met het Wetenschappelijk bureau van de partij, getrokken door ondervoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, onlangs van start gegaan met het samenstellen van een trainingsprogramma welke landelijk wordt uitgevoerd.

De NDP heeft zich na de verkiezing van 2020 gebogen over haar interne processen en hoe verder. Zo heeft zij bij diverse bezoeken aan de afdelingen in stad en district geluisterd naar de inbreng en voorstellen. Het evaluatieproces, welke toen werd ingezet heeft een aantal cruciale zaken blootgelegd. De interne organisatie zal een transformatie moeten ondergaan en zal  terug moeten worden gegaan naar de basisprincipes van de partij, gericht op de toekomst, de groei en het voortbestaan van de organisatie, zegt de NDP in een persbericht.

Een van de aspecten die de partij altijd staande heeft gehouden is het trainen en politiek scholen van haar kader, structuren en leden. Dit resulteert erin dat jongeren en het kader bewust worden gemaakt over het partijprogramma, de ideologie en de fundamenten van de pijlers worden aangeleerd. Kennis en inzichten over de visie en missie van de partij en de vijf vernieuwingen, welke leidend zijn, worden dan bijgebracht.

Het trainingsprogramma is in december goedgekeurd door het Centraal Politiek Orgaan van de partij. In het partijprogramma is de basisgedachte van de partij vastgelegd. Volgens Simons die ook coördinator van Paramaribo is, is het belangrijk dat er aan alle partijstructuren de nodige handvatten worden aangereikt over de basisgedachte van de partij. “Het is belangrijk dat de structuren weten waarvoor de partij staat”.

Tijdens haar presentaties werd diepgaand ingegaan op de visie, missie en werkwijze van de partij. Ze riep de leden daarbij op om meer 'ownership' te nemen over de partij. Door de overige sprekers vanuit het Wetenschappelijk Bureau en het Scholings en Vormingsinstituut werd dieper ingegaan op de vijf pijlers van het partijprogramma, verrijkt door de ervaring opgedaan in meer dan twee regeerperioden: de politiek bestuurlijke, sociaal maatschappelijke, economische, educatieve orde en milieu. Deze werden verzorgd door de leden van het  Wetenschappelijk Bureau Reggie Nelson (voorzitter),  Michel Kerpens, Faizal Baarn en Dennis Menso.

Het partijprogramma moet de structuren van de partij ondersteunen bij het verder werken aan het hoofddoel van de NDP: het helpen realiseren van welzijn voor allen in Suriname, door het meer weerbaar maken van ons volk en van onze totale economie. Op 11 maart werd met de training gestart in het district Para en op 1 april was Paramaribo aan de beurt. De deelnemers kregen aan het eind een certificaat als blijk van participatie en waardering.

Vanuit de structuren zijn suggesties gedaan ter versterking van het programma, de eenheid en de solidariteit in de partij. “We moeten niet zitten wachten tot het naar je toekomt”, zei Ivan Graanoogst, coördinator van het Scholings- en Vormingsinstituut tegen de participanten. “Wat we zullen hebben, is wat we voor onszelf hebben weten af te dwingen. Wat we zullen zijn is wat wij van ons zelf hebben gemaakt.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May