Miljarden investering zal economie push geven
06 Oct 2011, 00:10
foto
Staatsolie raffinaderij behoort tot een van de grote projecten die uitgevoerd worden.


“Suriname heeft weinige perioden gekend waar er voor de economie reële voorspellingen zijn gedaan die geen kans van slagen zouden hebben”, zegt Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Met projecten als een nieuwe raffinaderij van Staatsolie, een nieuwe goudmijn van goudmaatschappij Newmont en de uitvoering van het Grankriki Hydro project, zal na 2014 de economie van Suriname er anders uit moeten gaan zien.

De Vereniging van Economisten (VES) en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) hebben woensdagavond in het auditorium van Self Reliance een lezing en discussieavond gehouden over wat zij noemen 'reële toekomstige verschuivingen in de economie' met deze drie projecten als focus. De belangstelling voor deze avond was buiten verwachting.

Staatsolie raffinaderij
De nieuwe raffinaderij van Staatsolie zal in 2014 af moeten zijn, na een investering van US$ 650 miljoen. De impact op de samenleving zal op termijn in alle sectoren van de economie positieve effecten hebben. Een nadere studie moet exact aangeven wat de maatschappelijke en sociale voordelen zijn. De raffinaderij zal in elk geval ervoor zorgen dat Suriname na 2014 helemaal geen diesel voor zowel transport als industrie hoeft te importeren.

De raffinaderij zal volgens de Staatsolie deskundigen André Sam-Sin en Jerry Wong A Foe, voorzien in 90 procent van de behoefte aan gasoline en zal slechts 10 procent geïmporteerd hoeven te worden. Deze gasoline zal van hoogstaande kwaliteit zijn. Bij de pomp zal dat tenminste evenveel kosten als de geïmporteerde gasoline. Naast deze twee belangrijkste producten zal de raffinaderij nog voorzien in andere olie afgeleide producten.

Hoge verwachtingen
Manager of government affairs van Newmont, Manuel Crespo, verwacht dat de onderhandelingen met de overheid op z’n minst nog enkele maanden zullen duren. Binnen een jaar of twee moet een begin worden gemaakt met de bouw van een nieuwe goudmijn. De verwachtingen bij zowel de partners Alcoa en Newmont (Surgold) als de overheid zijn hoog gespannen.

Crespo zegt dat naast enkele veranderingen de gesprekken niet helemaal opnieuw zijn begonnen dan waar die zijn gestopt met de regering-Venetiaan. Hoe de deal er uiteindelijk uit zal zien, is afhankelijk van de gesprekken. Belangrijk is dat de mijnbouwwet snel in orde gemaakt moet worden. Surgold heeft drie mijngebieden die het bedrijf in de komende jaren wil exploiteren. Het gaat om de mijnen Merian 1 en 2 en de Maraba mijn.

Geen gemiste kansen worden
Consultant Mike Kopensky, die zich bezig houdt met de ontwikkeling van het Hydro project Grankreek, zegt dat hoewel Suriname geen hydro land is er voorlopig geen andere uitweg is. De olieprijzen in de wereld blijven stijgen en heeft Suriname antwoord te geven over hoe de eigen lokale behoefte naar energie zal worden gestild. Het project draagt de goedkeuring van de regering. Kopensky hoopt dat het niet daarbij blijft en dat daadwerkelijk in deze regeerperiode een aanvang met het project wordt gemaakt.

Het Grankreek project heeft de mogelijkheid de energiebehoefte voor lange tijd te garanderen. Dat ruim 180 vierkante kilometer onder water moet worden gezet, weegt volgens de consultant niet op tegen de impact en economische vooruitzichten die het te bieden heeft.

De VES en de VSB, stellen dat deze drie projecten geen gemiste kansen mogen worden voor Suriname. Alle drie garanderen zij enorme spin-off effecten voor de economie, waarbij de gemeenschap meteen profijt van zal hebben.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April