Ramdin leidt sessie CDCC: Regio heeft nieuwe agenda nodig
04 Apr 2023, 01:47
foto
Minister Albert Ramdin leidt als voorzitter de eerste bureaumeeting van de Caribbean Development and Cooperation Committee. De sessie wordt in Trinidad & Tobago gehouden.


Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking leidt de eerste bureaumeeting van de Caribbean Development and Cooperation Committee (CDCC). Als voorzitter zit Ramdin de 29e sessie voor die op 3 en 4 april wordt gehouden in Trinidad & Tobago. Het gaat volgens de minister om een strategische sessie waarbij het de bedoeling is om een nieuwe agenda te ontwikkelen voor het Caribisch gebied, waardoor meer rendement gehaald wordt op diverse gebieden. 

De CDCC is een subsidiair lichaam van de United Nations Economic Commission for Latin America and the Caribbean (UN ECLAC). Dit orgaan is opgericht ter bevordering en versterking van de economische en sociale samenwerking van de Caribische landen. Tijdens deze sessie worden verschillende grote vergaderingen die worden gehouden dit jaar wereldwijd goed voor te bereiden als regio. Het gaat onder andere om klimaat, duurzame ontwikkeling, internationale financiering.

Belangrijk voor de minister is om meer bekendheid te geven aan de CDCC, alsook dit mechanisme te gebruiken om de  communicatie binnen de Caraïbische regio te intensiveren, om zodoende te komen tot een nieuwe look. Het is volgens hem noodzakelijk dat niet slechts gepleit wordt voor zaken die de regio treffen, maar ook de daadwerkelijke elementen te vinden om over te gaan tot actie. Hij voerde dit aan tijdens zijn openingsspeech maandag.

Issues die belangrijk zijn voor het Caribisch gebied worden verder uitgewerkt, waaronder de gevolgen van klimaatsverandering. Er moet volgens Ramdin een nieuw raamwerk worden ontwikkeld voor het Caribisch gebied, omdat de situatie na Covid-19 drastisch is veranderd. Er kan niet teruggegaan worden naar de oude situatie. Er moet een nieuwe regionale strategie komen, waarbij de afhankelijkheid van financiering ook moet worden verminderd. Er is voldoende potentieel in de regio, ook op exportgebied, dat moet worden aangepakt. Vandaag zal ook stilgestaan worden bij wat de impact zal zijn van olie en gas in Guyana en Suriname voor de regio.

In oktober 2022 is het voorzitterschap van de CDCC van de St. Vincent en de Grenadines overgedragen aan Suriname. Deze meeting was in Paramaribo gehouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May