Spionageballon stuurde gegevens in realtime naar China
04 Apr 2023, 03:44
foto
Een bovenaanzicht van de Chinese ballon op 3 februari, weergegeven op een foto van het Amerikaanse ministerie van Defensie. (Foto: US Air Force via Reuters)


De Chinese ballon die eerder dit jaar over de VS vloog, wist dagenlang inlichtingen te verzamelen van militaire bases voordat hij werd neergeschoten, melden Amerikaanse media. De ballon was in staat om in realtime gegevens naar Beijing te verzenden, meldde NBC News, daarbij verwijzend naar Amerikaanse functionarissen.

Het vaartuig pikte elektronische signalen op in plaats van foto's te maken, volgens een ambtenaar die door het netwerk werd geciteerd.

Ofschoon het Witte Huis het bericht niet heeft bevestigd, zeggen Amerikaanse functionarissen dat ze erin zijn geslaagd om het vermogen van de ballon om inlichtingen te verzamelen te beperken, terwijl deze over het land zweefde.

Maandag zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie dat de FBI het ballonafval nog aan het onderzoeken was. "We weten dat de ballon kon worden gemanoeuvreerd en met opzet langs zijn baan kon worden gereden", zei woordvoerder Sabrina Singh, die weigerde te zeggen over welke militaire installaties de ballon kon zweven.

"We zijn nog steeds aan het beoordelen wat de informatie was die China kon verzamelen, maar we weten wel dat de stappen die we hebben genomen weinig toegevoegde waarde hebben voor wat ze eerder van satellieten hebben kunnen verzamelen", zei ze.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat ze de ballon boven Alaska en Canada hebben gevolgd, voordat deze begin februari het Amerikaanse luchtruim weer binnenging.

Een publieke erkenning dat de ballon over het vasteland van de VS vloog, was het begin van dagen van volgen, naar de lucht kijken en speculeren. Het vaartuig - dat ongeveer 60 meter hoog was - werd op 4 februari voor de kust van South Carolina neergeschoten door een Amerikaanse straaljager.

Amerikaanse functionarissen zeiden later dat ze de ballon hadden teruggevonden. Chinese functionarissen zeggen dat het een civiele weerballon was en dat de VS overdreven reageerde door hem neer te schieten.

Ambtenaren vertelden Amerikaanse media dat China in staat was de ballon te besturen, zodat deze meerdere keren over militaire bases kon vliegen, soms in een lus in de vorm van een acht.

Het incident veroorzaakte een diplomatieke ruzie en bracht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ertoe een reis naar China te annuleren.

In de weken nadat de ballon was neergeschoten, schoten Amerikaanse straaljagers verschillende andere ballonnen neer waarvan ze vermoedden dat ze uit China afkomstig waren. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat China een vloot van ballonnen over de hele wereld exploiteert.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May