In Pikin Slee gedraaide documentaire in première
04 Apr 2023, 05:41
foto
De kinderen van Pikin Slee Kenny, Maticha en Yoseva. Regisseur Mirjam Marks portretteert in vier hoofdstukken de kinderen.


De documentaire Kinderen van Mavungu is in première gegaan tijdens het Movies That Matter Filmfestival in Den Haag. In vier hoofdstukken portretteert filmmaker Mirjam Marks drie kinderen uit het dorp Pikin Slee aan de Boven-Surinamerivier in hun laatste jaar op de basisschool. De film is gemaakt in opdracht van de VPRO en wordt vanaf juni in vier delen uitgezonden bij NPO Zapp.

De hoofdpersonen in Kinderen van Mavungu zijn Yoseva (14), Maticha (14) en Kenny (13) uit Pikin Slee. Ze zitten in hun laatste schooljaar en maken zich op voor de overgang naar Paramaribo om verder te leren. In vier hoofdstukken krijgt de kijker een indruk van hun dagelijks leven in het bos. Zo gaat Kenny op jacht met zijn oom, ondergaat Maticha een rituele inwijding als jonge vrouw en is Yoseva aan het werk op het kostgrondje van haar tante.

Elk deel wordt voorafgegaan door een tori waarin Typhoon (Glenn de Randamie) in spoken word stijl vertelt hoe de bosgod Mavungu waakt over het wel en wee van de kinderen in het dorp. Ook het verhaal van de Totomboti (specht) die op zoek gaat naar water, komt voorbij, net als de mythische figuur van de Watramama. In de soundtrack van Bram Meindersma is onder meer ook muziek van Typhoon te horen, terwijl de half-Surinaamse kunstenaar en illustrator Hedy Tjin de graphics en de filmposter voor haar rekening heeft genomen. Het camerawerk is van Quincy Lisse.

Marks liep al langer rond met het idee om een film te maken over kinderen in het Surinaamse binnenland. Daarin wil ze jeugdige kijkers kennis laten maken met een nieuwe, onbekende wereld. ‘Deze drie kinderen behoren misschien wel tot de laatste generaties die opgroeien met de geheimen van het bos. Tegelijkertijd voelen ze zich aangetrokken tot de westerse wereld. Ze zitten op hun telefoon, dromen van een leven in de stad en van mooie kleren en fantaseren over hun toekomst. Maar tussendoor hangen ze aan een liaan, duiken ze in de rivier, vangen ze piranha’s of leguanen en leren ze dansen zoals hun voorouders dat al deden.’

Vanaf 1997 woonde Marks ruim zes jaar met haar gezin in Paramaribo waar ze een van de oprichters was van kindermuseum Villa Zapakara. Ze raakte vertrouwd met Pikin Slee nadat ze in 2000 een film maakte over Vinije Haabo die in het dorp is geboren en er tot zijn veertiende heeft gewoond. Daardoor was hij de ideale vertrouwenspersoon, tolk en fixer tijdens de filmproductie.

Haabo en Marks zijn alles bij elkaar zo’n vier jaar bezig geweest met de productie. Nadat de dorpsgemeenschap in 2019 akkoord was gegaan met het filmproject, vonden ze drie schoolkinderen die ze gedurende een schooljaar zouden volgen. In het voorjaar van 2020 bleken die voorbereidingen grotendeels voor niets te zijn geweest: door de Covid-pandemie ging het binnenland op slot en werd de productie volledig stilgelegd. Ruim anderhalf jaar later vond Marks met Maticha, Yoseva en Kenny drie nieuwe hoofdrolspelers met wie ze in vier draaiperiodes het schooljaar 2021-2022 kon vastleggen.

Op 4 juli staat de Surinaamse première gepland in TBL Cinemas in Paramaribo, in aanwezigheid van de makers, onder wie Marks en Typhoon. Die laatste verzorgt voorafgaand aan de film een aantal workshops spoken word. Vier dagen later volgt een speciale vertoning in Pikin Slee. De serie wordt vanaf 11 juni op vier zondagavonden door de VPRO uitgezonden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May