Venezuela houdt 44 ambtenaren vast in corruptieonderzoek
03 Apr 2023, 16:52
foto
De Venezolaanse procureur-generaal Tarek William Saab leidt het harde optreden tegen corruptie. De hoeveelheid geld die van de overheid is verduisterd, is niet bekendgemaakt, maar volgens mediaberichten gaat het om minstens 3 miljard dollar. (Foto: Reuters)


In Venezuela zijn ten minste 44 mensen gearresteerd tijdens een anti-corruptieactie van de staatsoliemaatschappij PDVSA en andere gerelateerde overheidsinstanties. Het harde optreden begon op 17 maart nadat een communiqué was uitgegeven door de anticorruptiepolitie, die opriep tot vervolging van ambtenaren die "mogelijk betrokken zijn bij ernstige daden van corruptie en verduistering".

Tot nu toe heeft de machtige olieminister van het land, Tareck El Aissami, ontslag genomen wegens het onderzoek naar corruptie. Procureur-generaal Tarek William Saab zei zondag op Twitter dat het parket "44 personen heeft aangehouden die verband houden met verschillende corruptieplannen die tot doel hadden te verduisteren… van de nationale economie."

De meest recente spraakmakende arrestaties waren Pedro Maldonado, president van het staatsmijnbouwbedrijf Corporacion Venezolana de Guayana, evenals functionarissen van het metaalbedrijf SIDOR. De functionarissen werden beschuldigd van het toe-eigenen van publieke middelen, het witwassen van geld, beïnvloeding en verraad, zei de aanklager tijdens een persconferentie op 25 maart.

Gerechtelijke bronnen vertelden persbureau AFP dat Maldonado, voormalig directeur van de Centrale Bank van Venezuela, deel uitmaakte van een corruptieplan onder leiding van voormalig wetgever Hugbel Roa, die werd gearresteerd tijdens het hardhandig optreden en jarenlang een belangrijke leider was van de regerende Verenigde Socialistische Partij van Venezuela.

El Aissami, die onder Amerikaanse sancties staat, maakt ook deel uit van de regerende partij en was eerder Venezolaans vicepresident en minister van Binnenlandse Zaken en Industrie.

Tot nu toe is het verduisterde bedrag niet bekendgemaakt, maar volgens berichten in de pers zou het minstens 3 miljard dollar bedragen.

Hoewel corruptie al lang hoogtij viert in Venezuela, is het zeldzaam om overheidsfunctionarissen te arresteren wegens corrupte praktijken in een land met 's werelds grootste aardoliereserves. Het feit dat ambtenaren zelden ter verantwoording worden geroepen, is een grote ergernis voor burgers, van wie de meerderheid leeft van minder dan 1,90 dollar per dag, de internationale maatstaf voor extreme armoede.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May