Driedaags seminar om problematiek pensioen aan te pakken
03 Apr 2023, 12:47
foto
Een driedaags seminar is gisteravond geopend over pensioenen. Dit op initiatief van C-47. Wetten moeten worden aangepast om het pensioensysteem uit de crisis te halen. (Foto: René Gompers)


"Er is geen one size fits all oplossing voor de pensioenproblematiek. De situatie is heel complex. Dat betekent dat de oplossingen die we moeten vinden ook heel gediversifieerd moeten zijn." Dit heeft minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, de deelnemers van het seminar over Urgente Maatregelen voor Pensioenen van Werknemers, op het hart gedrukt. Hij stelt voor dat er ook gewerkt wordt aan een collectieve solidariteit: elke werkende Surinamer moet bijdragen aan het pensioenfonds.

Mac Andrew  heeft namens president Chan Santokhi het woord gevoerd bij de opening zondag. Het seminar dat tot en met 5 april duurt, is een initiatief van vakcentrale C-47. Hiermee wordt de eerste stap gemaakt om "het pensioensysteem uit de crisis te halen" wordt door verschillende sprekers aangegeven. Op begeleiding en technische steun van buitenlandse partners kan gerekend worden.

Er is veel mis aan het pensioensysteem geeft de rij van sprekers aan. Er zijn drie wetten die een pensioen moeten garanderen maar ze schijnen niet zo goed te werken. Ook is er niet één algemeen systeem voor pensioenen maar een aantal met elk eigen regels. Sommige werkgevers hebben geen pensioenregeling, anderen  hebben wel maar maken de gelden niet over. Een veel gehoorde klacht is ook dat de fondsen niet goed beheerd worden. Het gebeurt vaak dat bedrijven geld lenen bij een pensioenfonds en niet (kunnen) terugbetalen. Het grootste probleem waarmee de pensioenen te maken hebben is de economische crisis, wordt door verschillende sprekers aangehaald.

Frits Konigferander, die namens de governor van de Centrale Bank van Suriname spreekt, merkt op: "Het is allen bekend dat regeringen vanaf de onafhankelijkheid, niet in staat zijn geweest om een evenwichtig  macro-economisch klimaat te scheppen. En we weten ook dat pensioenregelingen over de hele wereld best gedijen in een evenwichtige economie, daar waar er sprake is van structureel evenwicht, van lage inflatie. In Suriname is dat niet het geval. De monetaire autoriteiten waaronder ook de Centrale Bank zijn door verschillende redenen er niet in geslaagd om consequent invulling te geven aan de evenwichtige economie."

Minister Mac Andrew beaamt dat de economische crisis ook bijdraagt aan de problemen met pensioenen. Hij en Armand Zunder van Ravakasur halen aan dat kleine en middelgrote bedrijven niet in staat zijn om pensioenuitkeringen op lange termijn te garanderen. Dat brengt extra kosten met zich mee in een tijd dat zij met moeite het hoofd boven water houden. Het Surinaams Bedrijfsleven bestaat juist voor 80 procent uit kleine- en middelgrote bedrijven.

Mac Andrew merkt op dat er momenteel te weinig wordt afgedragen aan pensioenen om een goede 'oude dag'  te garanderen. Het aantal mensen dat nu bijdraagt uit de publieke en private sector, is te laag. Hij stelt dat het niet hebben van een algemene pensioenregeling zoals in andere landen, ook bijdraagt aan het probleem. In Suriname zijn er, op grond van enkele wetten, aparte pensioenregelingen. Een voor de overheid en een voor de private sector.

"Wat we nodig hebben is de collectieve solidariteit," benadrukt Mac Andrew. "Een systeem waarbij alle werkende Surinamers een bijdrage leveren aan het systeem. Dan hebben we een 'large pool' waardoor we duurzaam pensioenen kunnen garanderen en men een menswaardig bestaan kan hebben bij pensionering. We moeten ook nagaan of het wel nodig is om de twee systemen aan te houden als we de 'pool' willen vergroten om de gezondheid van de pensioenen financieel te garanderen. "
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May