Bee: Overeenstemming bereiken over Kiesregeling
03 Apr 2023, 00:00
foto
De Nationale Assemblee zal zich intensief buigen over het kiesstelsel tijdens de Academische Week die later op de dag begint.


De Nationale Assemblee zal zich tijdens de Academische Week drie dagen intensief bezighouden met de wijziging van het kiesstelsel. Deskundigen zullen dit onderwerp bespreken vanuit hun expertise en ervaring. Assembleevoorzitter Marinus Bee zegt desgevraagd aan Starnieuws dat er verschillende voorstellen zijn voor de wijziging van de Kiesregeling en het kiesstelsel. Het is de bedoeling dat er consensus wordt bereikt over een voorstel dat draagvlak heeft. Er zijn 34 stemmen (twee derde meerderheid) nodig om de Kiesregeling te wijzigen.

Partijen en fracties moeten elkaar vinden en alles in het werk stellen opdat er geen sprake is van patstelling, legt Bee uit. "Dit is van belang om geen wet te krijgen die wij niet er doorheen kunnen krijgen in De Nationale Assemblee". Verschillende deskundigen en instituten die belast zijn met de organisatie van de verkiezingen zullen ook een bijdrage leveren tijdens de Academische Week die de tweede keer wordt gehouden door De Nationale Assemblee. Indien partijen elkaar vinden, zal het goed zijn voor de planning van de regering en Assemblee om de wet op tijd klaar te krijgen.

In drie dagen wordt het onderwerp in verschillende sessies breedvoerig besproken. Na elke sessie bestaat de gelegenheid om te brainstormen over de gedeelde inzichten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May