Alarm over mensonterende situatie in Huize Ashiana
02 Apr 2023, 10:54
foto
Toiletten van Huize Ashiana zijn aangekoekt met poep. Dit beeld is typerend voor hoe smerig de situatie is in het tehuis. (Beeld: Gloria Bottse)


Gloria Bottse van Tra Fas De en haar team zijn diep geschokt over de mensonterende situatie die zij vanmorgen - op Palmzondag - hebben aantroffen in Huize Ashiana. Seniorenburgers liggen in hun poep en plas in smerige ruimten. Binnen en buiten het terrein is alleen maar smerigheid aangetroffen. Zij hebben de mensen gebaad en moesten hen met T-shirts afdrogen omdat er geen schone baddoeken zijn. Patricia Baumgaard, ex-hoofd van de verpleegkundige opleiding van Academisch Ziekenhuis Paramaribo, een van de helpers, is zo geschokt dat ze al bevend en in shock Huize Ashiana moest verlaten. In haar gehele verpleegkundige carrière decennialang heeft zij zoiets niet meegemaakt.

Troep buiten die niet wordt opgeruimd.

Ondanks de erbarmelijke situatie is het gelukt om mensen te baden en te helpen zo goed en kwaad het is gegaan. Een deel van de verpleging is dagenlang in actie. De werkers zijn ontevreden over dat ze hun toelagen niet hebben ontvangen. Ashiana is al jaren onderbezet. Er is een tekort aan alles. Het team van Bottse heeft eigen schoonmaakmiddelen meegenomen. Bottse besloot te helpen nadat ze vernomen had dat er gestaakt werd. Zij heeft hiertoe toestemming gekregen van de directie. "Wat ik hier ben komen aantreffen is mensonterend. Seniorenburgers liggen in hun shit. Toiletten die zijn aangekoekt met poep. Zelfs op de vloer en muren is er poep aangetroffen. Overal alleen maar rommel. Niemand die verantwoordelijkheid neemt. Er moet een acute oplossing komen. Dit kan echt niet", zegt een diep geschokte Bottse aan collega-journalisten.

Patricia Baumgaard, verpleegkundige, geschokt over de situatie in Huize Ashiana.

Baumgaard kan nauwelijks onder woorden brengen hoe verschrikkelijk de situatie is bij Ashiana, zo geschokt is ze. Overal is er alleen maar smerigheid. "Je weet niet waar je moet beginnen. Alles in mij komt in opstand. Wat ik vandaag hier gezien heb, ben ik ziek van geworden. Ik ben emotioneel gewoon kapot. Alles is smerig en de mensen liggen erbij in 'drey poep'. Ik beef over mijn hele lichaam. Ik ben niet in staat te helpen", zegt Baumgaard.

Bottse dringt erop aan dat er onmiddellijk hulp komt bij Huize Ashiana. Mensen die verantwoordelijk zijn voor deze situatie zouden moeten worden ontslagen. Deze mensonterende situatie is niet te accepteren. Jarenlang gaat het mis met het tehuis, waar alles maar gelaten wordt voor wat het is. Het gebouw is ook enorm verwaarloosd van binnen en van buiten. Zij heeft diverse instanties op de hoogte gesteld van de situatie en gevraagd om onmiddellijk in te grijpen. De samenleving mag dit niet accepteren!
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May