36 lichamen gevonden in waterput na instorten Indiase tempel
31 Mar 2023, 22:47
foto
Reddingswerkers zijn aan het werk op de plaats van een bouwwerk dat is gebouwd boven een oude tempelput die donderdag instortte toen een grote menigte gelovigen zich verzamelde voor het Ram Navmi Hindoe-festival in Indore, India. (Foto: AP)


Zesendertig lichamen zijn gevonden in een put van een hindoetempel in centraal India, nadat tientallen mensen die een festival bijwoonden in het modderige water vielen toen het deksel instortte, zeiden ambtenaren vrijdag. Beelden van de instorting van donderdag in het tempelcomplex in Indore in de deelstaat Madhya Pradesh, toonden chaos na de instorting.

Een graafmachine heeft een muur van de tientallen jaren oude tempel neergehaald om mensen te helpen vluchten. Bijna 140 reddingswerkers, waaronder legerpersoneel, gebruikten touwen en ladders om de lichamen uit de put te trekken na het wegpompen van het water. Een smal pad en puin in de put maakten de taak moeilijk.

"We hebben 36 lichamen geborgen en iedereen is nu gevonden", vertelde Pawan Kumar Sharma, commissaris van de plaatselijke gemeentelijke corporatie, aan The Associated Press.

De secretaris van het tempelbestuur was een van de doden en de voorzitter herstelt van verwondingen, zei Sharma.

De politie heeft een zaak aangespannen van dood door schuld die niet neerkomt op moord. Tot nu toe zijn er echter geen arrestaties verricht, zei hij.

Getuigen zeiden dat een grote menigte gelovigen zich in de tempel had verdrongen om een vuurritueel uit te voeren en het festival - Ramnavmi - voor de godheid Rama te vieren.

Tientallen mensen vielen in het water toen het bouwwerk instortte. De slachtoffers werden bedekt door vallend puin, zei politiecommissaris Makrand Deoskar.

Kantibhai Patel, voorzitter van een bewonersvereniging, vertelde verslaggevers dat de autoriteiten traag reageerden en dat de eerste ambulance een uur na de waarschuwing ter plaatse was.

Het gebouw stortte blijkbaar in omdat het het gewicht van de grote menigte niet aankon, zei de hoogste gekozen functionaris van de deelstaat, Shivraj Singh Chauhan. Hij gaf opdracht tot een onderzoek.

Een team van reddingswerkers van het leger voegde zich donderdagavond bij de operatie. De krant Times of India meldde dat het reddingswerk werd versneld, nadat onderwatercamera's werden ingezet en daardoor drijvende lichamen in het modderige water van de put waren te zien.

Chauhan zei dat 33 van de lichamen geïdentificeerd waren. Zestien van de gewonden waren vrijdag nog in het ziekenhuis opgenomen.

Snikkende familieleden eisten de lichamen van de slachtoffers op en bezochten het ziekenhuis waar de gewonden werden behandeld.

De tempelautoriteiten waren jaren geleden gestopt met het gebruik van de put en bedekten de opening met ijzeren roosters en tegels.

De gemeentelijke autoriteiten bevalen de tempeleigenaren in januari om de afdekking van de put te verwijderen, omdat het een onveilige en ongeautoriseerde constructie was, maar de tempelautoriteiten negeerden de waarschuwing, aldus de krant.

Instortingen van gebouwen komen veel voor in India vanwege een slechte constructie en het niet naleven van voorschriften.

In oktober stortte een eeuwenoude kabelhangbrug in een rivier, in de westelijke deelstaat Gujarat in, waardoor honderden mensen in het water stortten. Minstens 132 mensen kwamen daarbij om het leven bij een van de ergste ongevallen in het land in het afgelopen decennium.
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June