Natio liet zich niet naar Mexicaanse slachtbank leiden
27 Mar, 22:50
foto


Suriname heeft met het gepresenteerde gedurfde spel laatstelijk tegen Mexico, mogelijk een sterk signaal afgegeven dat het niet langer een underdog positie in de Concacaf regio wenst te aanvaarden. Al decennia lijkt er een onoverbrugbaar technisch niveau te bestaan tussen ons voetbal en dat van Midden-Amerika. Steeds weer is het een onderbuik gevoel wanneer ons land moet uitkomen tegen een vertegenwoordiger uit Midden-Amerika op landen of clubniveau. We kennen allemaal de cijfers waarmee we overklast worden. Daarom was het zo oogstrelend om te zien dat onze eigen Natio met gedurfd spel het grote Mexico met de neus op de feiten drukte.

Met een performance als deze is mogelijk de weg geplaveid om in de nabije toekomst tegen toplanden in Concacaf uit te komen. Mexico is een groot voetballand en de kwaliteit van het spel van Natio heeft absoluut niet onder gedaan voor dit land. Een belangrijk deel van de wedstrijd heeft ons land zelfs gedomineerd. Dus waren we de bovenliggende partij. Menigeen zal wel zeggen dat Mexico niet op volle sterkte was, maar dat is niet geheel een zuivere redenering, want er was zeker een aantal spelers in het team dat uitkomt in topcompetities in Europa en op het hoogste niveau in Mexico zelf. Ze zijn allemaal professionele voetballers.

We beseffen wel dat er nog wel een lange weg te gaan is, maar met dit momentum kunnen wel al motivatie meenemen in dit traject. Het is nu werk voor de promotors om sponsoring te vinden om tegenstanders als Panama, Costa Rica en Honduras te organiseren. Zulke wedstrijden op grotere tv kanalen met miljoenen kijkers kunnen heel goed zijn voor ons voetbal.

Natuurlijk is het verhaal van het management bij de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) ook een heet hangijzer waaraan gewerkt moet worden. Een uitdaging die we met alle openheid en eerlijkheid kunnen oplossen. De samenleving in haar totaliteit zal middels een gerichte pr en marketing strategie bewust gemaakt moeten worden om met een zakelijke en rationele bril te kijken naar het voetbalgebeuren in Suriname. De diaspora spelers hebben in ieder geval wilskracht en toewijding getoond.

Degenen die van oordeel zijn dat deze voetballers afdankers zijn bij de KNVB in Nederland en dat ze Suriname als platform willen gebruiken om hoger op te komen in clubverband, wil ik voorhouden dat hun redenering mank en irrationeel is. Overal ter wereld is dit de modus oprandi. Bij landen toernooien spelen voetballers van alle niveaus zich in de kijkers en proberen zo een lucratiever contract te bewerkstelligen bij een grotere club. Dus daar is niks mis mee. Als Suriname sportief hoger kan komen en de diaspora spelers bij grotere clubs terecht kunnen komen, is dat toch twee vliegen in één klap.

Ettiré Patra
Advertenties

Saturday 10 June
Friday 09 June
Thursday 08 June