Lula stelt reis naar China uit na longontsteking
25 Mar 2023, 19:29
foto
De Braziliaanse president, Luiz Inacio Lula da Silva, heeft longontsteking en heeft daarom zijn reis naar China uitgesteld. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president, Luiz Inacio Lula da Silva, heeft zijn reis naar China en belangrijke gesprekken met president Xi Jinping voor onbepaalde tijd uitgesteld, zodat hij kan herstellen van een longontsteking, aldus het presidentieel paleis. Lula (77) werd opgenomen in een ziekenhuis in de hoofdstad, Brasilia, met griepachtige symptomen en werd gediagnosticeerd met "bacteriële en virale bronchopneumonie als gevolg van influenza A", zei het paleis in een verklaring.

Lula's gezondheid werd zaterdag opnieuw beoordeeld en ondanks verbetering kreeg hij het advies om "de reis naar China uit te stellen totdat de cyclus van virale overdracht voorbij is", aldus de verklaring.

De regering heeft de Chinese autoriteiten op de hoogte gebracht en hen geïnformeerd over Lula's wens om het bezoek te verzetten, aldus het paleis.

Lula, die begin dit jaar Jair Bolsonaro opvolgde, had gehoopt de reis volgende week te gebruiken om de rol van zijn land in de mondiale diplomatie terug te vorderen. Verwacht werd dat de besprekingen in Beijing zich zouden concentreren op de versterking van de handel en de oorlog in Oekraïne.

Lula versloeg Bolsonaro ternauwernood bij de verkiezing van oktober om een ongekende derde presidentiële termijn te winnen na een onderbreking waarin hij anderhalf jaar achter de tralies zat wegens veroordelingen voor corruptie, die later werden vernietigd.

Slechts drie maanden in zijn derde ambtstermijn als president - hij heeft Argentinië en de Verenigde Staten al bezocht - werd de zesdaagse reis naar China, de grootste handelspartner van Brazilië, gezien als de sleutel voor Lula.

Lula bracht Brazilië dichter bij China en reisde twee keer naar Beijing tijdens zijn twee vorige presidentiële termijnen van 2003 tot 2010.

Dit markeert een afwijking van het buitenlands beleid van Brazilië onder Bolsonaro, die weinig interesse toonde in internationale aangelegenheden of reizen naar het buitenland.

Een delegatie van ministers, senatoren, wetgevers en honderden zakenlieden staan klaar om de president te vergezellen.

De gezondheid van Lula is de afgelopen jaren een bron van zorg geweest. In november onderging Lula een operatie om een laesie aan zijn stembanden te verwijderen.

In 2011 werd bij de president keelkanker vastgesteld, kort nadat hij het presidentschap had verlaten. Hij ging in remissie na een behandeling.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May