Gesprek organisatie 'Alles Plat' en dc/politie in gemoedelijke sfeer
21 Mar 2023, 01:47
foto
Activist Maisha Neus


Tijdens het overleg over de protestactie 'Alles Plat' van vrijdag, is de rode draad geweest de veiligheid. Deze wordt gegarandeerd door districtscommissaris (dc) Ricardo Bhola van Paramaribo Noordoost en het Korps Politie Suriname. Vóór vrijdag is er nog een ontmoeting over de voorwaarden en afspraken. "Wij kunnen de garantie van veiligheid niet geven dat weten de autoriteiten ook.  Wij zijn daartoe niet bevoegd. We zijn geen wapendragers en ook niet opgeleid om de orde en rust te handhaven. Wij hebben wel aangegeven dat van 17 februari af te keuren en daar geen herhaling van willen", zegt activist Maisha Neus om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

De organisatoren verwachten dat de politie goed vertegenwoordigd zal zijn in de binnenstad "omdat op 17 februari de autoriteiten hebben gefaald in het handhaven van de orde en veiligheid. Ook zijn we niet van mening dat er beperkingen zijn zonder een vergunning omdat we al zes jaar zonder vergunning protesteren, het altijd vreedzaam is verlopen en we altijd gewoon normaal samen hebben gewerkt met de politie. We mochten door de stad lopen, op het Plein staan enzovoort. Beperkingen waren en zijn er niet geweest zolang wij de instructies van de politie opvolgen", stelt Neus.

De organisatoren betreuren het dat omwille van dat 'de grasmat die in deplorabele staat is' er dranghekken zijn geplaatst rond het Onafhankelijkheidsplein, dat rechtstreeks valt onder het Kabinet van de President. Dat het Plein gesloten wordt, lijkt volgens Neus op een herhaling van de vorige regering waarbij toen oppositieleider Chan Santokhi "zich afkeurend uitsprak over deze maatregel van de toenmalige president, om nu hetzelfde te gaan doen. De ironie en hypocrisie in politiek Suriname is groot".

Recentelijk nog waren er activiteiten tijdens de Phagwa viering en met kerst een "wit zanderig Winter Wonderland. Dus voor feesten mag het wel maar voor het normale publiek niet. DC Bhola gaf aan dat mogelijk grasmatten vanuit het buitenland besteld konden worden om het Plein te rehabiliteren waarop wij hem gelijk erop hebben gewezen dat we daar geen geld voor hebben als natie, omdat er nu urgentere zaken zijn zoals onze gezondheidszorg die in ernstige problemen zit", zegt Neus.

Tijdens het gesprek, dat een rustig verloop had, hebben de organisatoren hun intentie uitgesproken en hun wensen kenbaar gemaakt. De districtscommissaris en de politie hebben beide aangegeven vóór vrijdag hun voorwaarden bekend te zullen maken aan de organisatie. Bij het gesprek waren aanwezig Neus, Marcel Oostburg en Marge Getrouw. "Het gesprek was in een positieve sfeer waarbij partijen vooral naar elkaar hebben geluisterd en de mensen ruim aan het woord zijn gelaten om te weten waarom en waarvoor de actie bedoeld is”.
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July