Ondanks onenigheid: Rusland en Oekraïne verlengen graandeal
18 Mar, 22:56
foto
Volgens de VN heeft onder de overeenkomst bijna 25 miljoen ton graan Oekraïne verlaten. (Foto: Reuters)


Een deal die Oekraïne toestaat miljoenen tonnen graan via de Zwarte Zee te exporteren ondanks het aanhoudende conflict met Rusland, is verlengd. Maar het is onduidelijk hoe lang het zal duren, Oekraïne dringt aan op 120 dagen en Rusland roept op tot 60 dagen.

Rusland heeft gewaarschuwd dat het de deal niet langer zal laten voortduren, tenzij de sancties tegen Moskou worden versoepeld.

De VN en Turkije hielpen afgelopen juli bij het sluiten van de exportovereenkomst na de vrees voor een wereldwijde voedselcrisis.

Oekraïne is een van 's werelds grootste producenten van graan, maar de toegang tot havens in de Zwarte Zee werd geblokkeerd door Russische oorlogsschepen na de invasie in februari vorig jaar.

Landen die kampen met voedselonzekerheid, zoals Jemen, zijn sterk afhankelijk van deze voorraden.

De Turkse president Recep Tayyup Erdogan kondigde zaterdag een akkoord aan over verlenging van de deal, met nog uren te gaan voordat deze zou aflopen. "Deze deal is van vitaal belang voor de wereldwijde voedselvoorziening. Ik dank Rusland en Oekraïne, die hun inspanningen voor een nieuwe verlenging niet hebben gespaard, evenals de secretaris-generaal van de Verenigde Naties", zei hij.

Maar noch Erdogan, noch de VN hebben duidelijk gemaakt hoe lang het zou duren. Oekraïne wilde dat het pact met 120 dagen werd verlengd, maar Rusland zei dat het alleen bereid was het pact met nog eens 60 dagen te verlengen.

Vassily Nebenzia, de Russische ambassadeur bij de VN, zei vrijdag dat de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de VS twee maanden de tijd hebben om eventuele sancties tegen de Russische landbouwsector op te heffen als ze willen dat de deal wordt voortgezet.

Moskou wil dat Russische producenten meer voedsel en kunstmest naar de rest van de wereld kunnen exporteren, maar zegt dat westerse sancties dit verhinderen.

Hoewel de export van voedsel en kunstmest niet het doelwit is, zegt Rusland dat beperkingen op betalingen, verzekeraars en verladers de export bemoeilijken.

Rusland trok zich in november vorig jaar kort terug uit de deal en beschuldigde Oekraïne ervan zijn vloot op de Krim aan te vallen, maar sloot zich een paar dagen later weer aan.

Volgens de VN heeft de deal er al voor gezorgd dat bijna 25 miljoen ton voedsel uit de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee de wereldmarkten bereikt.
Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March