Rusland wil wrakstukken neergehaalde VS-drone bergen
15 Mar 2023, 22:43
foto
Een General Atomics MQ-9 Reaper staat op de landingsbaan. Een vergelijkbare Amerikaanse MQ-9-drone werd deze week boven de Zwarte Zee neergehaald. (Foto: Reuters)


Rusland heeft vandaag, woensdag, gezegd dat het zou proberen de overblijfselen terug te halen van een Amerikaanse drone die in de Zwarte Zee is neergestort. De grote MQ-9 Reaper-drone stortte dinsdag in het water.

De Amerikanen zeggen dat ze de beschadigde drone hadden neergehaald, nadat deze "niet vliegbaar" werd toen een Russisch vliegtuig zijn propeller eraf ramde - maar Moskou heeft deze beweringen ontkend.

Tijdens een toespraak op de staatstelevisie bevestigde de secretaris van de Russische veiligheidsraad, Nikolai Patrushev, dat Moskou probeerde het vliegtuig te vinden. "Ik weet niet of we het kunnen terughalen of niet, maar het moet gebeuren", zei Patroesjev.

Hij zei ook dat de aanwezigheid van de drone in de Zwarte Zee een "bevestiging" was dat de VS rechtstreeks betrokken waren bij de oorlog.

John Kirby, de hoge functionaris van Washington, zei dat de VS ook op zoek waren naar het vliegtuig, maar benadrukte dat als Rusland hen voor was, "hun vermogen om nuttige informatie te exploiteren, sterk zal worden geminimaliseerd".

Die boodschap werd herhaald door generaal Mark Milley, de hoogste militaire generaal van Amerika, die zei dat de VS "risicobeperkende maatregelen" heeft genomen om ervoor te zorgen dat er niets van waarde op de neergestorte drone zit.

In een gesprek met het ochtendnieuwsprogramma van ABC America, Good Morning America, voegde Kirby eraan toe dat er logistieke uitdagingen waren bij het terughalen van de drone toen deze neerstortte in "zeer diep water".

Amerikaanse militaire functionarissen zeiden dat het incident dinsdagochtend plaatsvond en dat de confrontatie ongeveer 30-40 minuten duurde. In een verklaring zei de VS dat Russische vliegtuigen voor de botsing verschillende keren brandstof op de drone hebben gedumpt.

Pentagon-woordvoerder Brig Gen Pat Ryder vertelde verslaggevers dat de drone "niet vliegbaar en oncontroleerbaar" was, eraan toevoegend dat de botsing waarschijnlijk ook het Russische vliegtuig heeft beschadigd.

Rusland heeft ontkend dat zijn twee Su-27 straaljagers enig contact hebben gemaakt met de Amerikaanse drone. Het Russische ministerie van Defensie zei dat de drone neerstortte na een "scherpe manoeuvre", en dat hij vloog met uitgeschakelde transponders (communicatieapparatuur).

De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, bevestigde dat hij de dag nadat de drone was neergehaald met zijn Russische tegenhanger, Sergei Shoigu, had gesproken.

In een verklaring die na het telefoongesprek werd vrijgegeven, zei het Russische ministerie van Defensie dat Shoigu het incident de schuld gaf van "toegenomen verkenningsactiviteiten die tegen de belangen van de Russische Federatie indruisen". Het noemde ook Amerikaanse drone-vluchten voor de kust van de Krim "provocerend".

De VS en het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben eerder buitengewone inspanningen geleverd om hun technologie na crashes te herstellen. Ze haalden het wrak van hun stealth-straaljager, de F-35, van de bodem van de Zuid-Chinese Zee nadat deze was gezonken.

Maar op het eerste gezicht lijkt het Pentagon meer ontspannen over het verlies van een Reaper-drone. Het is oudere technologie en velen zijn eerder verloren gegaan.

En proberen een neergestorte drone in diepe wateren, naast een oorlogsgebied, te bergen terwijl Russische schepen en onderzeeërs patrouilleren, kan nog grotere risico's op escalatie met zich meebrengen.

Sinds de annexatie van de nabijgelegen Krim door Rusland in 2014, zijn de spanningen rond de Zwarte Zee opgelopen.

En sinds de grootschalige Russische invasie van Oekraïne hebben de VS en het VK de surveillancevluchten geïntensiveerd, hoewel ze altijd opereren in het internationale luchtruim.

De verloren Reaper droeg mogelijk een bewakingscapsule bij zich die elektronische gegevens zoals radaremissies kon opzuigen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei in een persbericht dat de bewakingsreizen worden gebruikt om informatie te verzamelen die de veiligheid voor Europa helpt verbeteren en "geallieerde partners" ondersteunt.

De VS heeft naar verluidt eerder inlichtingen gedeeld met Oekraïne, onder meer om het te helpen een Russisch schip in de Zwarte Zee tot zinken te brengen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May