Oekraïne: Conflict in Zwarte Zee onvermijdelijk totdat Rusland vertrekt
15 Mar 2023, 15:39
foto


Incidenten zoals het neerhalen van een Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee zijn onvermijdelijk totdat Rusland de Krim verlaat, heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken tegen de BBC gezegd. De grote drone MQ-9 Reaper stortte dinsdag in zee. De VS en Rusland hebben tegenstrijdige verklaringen.

De VS zei dat het de beschadigde drone had neergehaald nadat deze "niet vliegbaar" werd toen een Russisch vliegtuig zijn propeller 'afknipte'.

Maar de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, zei dat hij geen diplomatieke escalatie verwachtte. Kuleba beschreef het als een "routinematig incident" en zei tegen de BBC: "Zolang Rusland de Krim controleert, zullen dit soort incidenten onvermijdelijk zijn en zal de Zwarte Zee geen veilige plek zijn. Dus de enige manier om dergelijke incidenten te voorkomen, is door Rusland uit de Krim te schoppen."

De hamvraag is of de confrontatie een poging van Rusland was om de Amerikaanse drone te verstoren - of dat het een opzettelijke poging was om hem neer te halen.

Amerikaanse militaire functionarissen zeiden dat het incident dinsdagochtend plaatsvond en dat de confrontatie ongeveer 30-40 minuten duurde.

Meerdere keren voor de botsing hebben de Russische vliegtuigen brandstof op de drone gedumpt op een "roekeloze, milieuonvriendelijke en onprofessionele manier", aldus de VS dinsdag in een verklaring.

De woordvoerder van het Pentagon, brigadegeneraal Pat Ryder, vertelde verslaggevers dat de drone "onvliegbaar en oncontroleerbaar was, dus hebben we hem neergehaald", eraan toevoegend dat de botsing waarschijnlijk ook het Russische vliegtuig heeft beschadigd.

Rusland heeft ontkend dat zijn twee Su-27 straaljagers enig contact hebben gemaakt met de Amerikaanse drone. Het Russische ministerie van Defensie zei dat de drone neerstortte na een "scherpe manoeuvre", en dat hij vloog met uitgeschakelde transponders (communicatieapparatuur).

Sinds de annexatie van de nabijgelegen Krim door Rusland in 2014 zijn de spanningen rond de Zwarte Zee opgelopen.

En sinds de grootschalige Russische invasie van Oekraïne hebben de VS en het Verenigd Koninkrijk de surveillancevluchten geïntensiveerd, hoewel ze altijd opereren in het internationale luchtruim.

De BBC vroeg Kuleba of de VS en andere bondgenoten na het drone-incident voorzichtiger zouden worden. "Als het Westen zijn zwakte wil tonen, moet het zeker zijn voorzichtigheid tonen na een incident als dit, maar ik heb niet het gevoel dat dit de stemming is in de hoofdsteden", antwoordde hij. "De stemming is niet om te escaleren, maar evenmin om te leunen onder de druk - de fysieke of retorische druk - van Rusland."

De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, beloofde dat het leger "zou blijven vliegen en opereren" waar de internationale wetgeving dat toestaat. Hij zei tegen de Oekraïense contactgroep: "Het is de taak van Rusland om zijn vliegtuigen op een veilige en professionele manier te besturen."

Na te zijn opgeroepen om met functionarissen in Washington te spreken, zei de Russische ambassadeur Anatoly Antonov dat Moskou het drone-incident als "een provocatie" zag.
Vanuit het standpunt van het Kremlin voegde Antonov eraan toe: "De onaanvaardbare activiteit van het Amerikaanse leger in de nabijheid van onze grenzen is een reden tot bezorgdheid."

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov meldde woensdag dat er geen contact op hoog niveau is geweest tussen Moskou en Washington over het incident. Maar hij zei dat Rusland nooit zou weigeren een constructieve dialoog aan te gaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May