Gefrusteerde migranten bestormen grensovergang VS
13 Mar 2023, 20:43
foto
Het moment dat de migranten de brug die Cuidad Juarez in Mexico verbindt met El Paso, Texas bestormen.


Honderden migranten hebben zondag geprobeerd vanuit Mexico de Verenigde Staten binnen te komen. De plotselinge toeloop was voor tegenstanders van president Joe Biden aanleiding om op te roepen tot betere grensbeveiliging.

De groep voornamelijk Venezolaanse staatsburgers probeerde een brug over te steken die Ciudad Juarez verbindt met El Paso, Texas. De migranten braken door de Mexicaanse beveiliging, maar werden tegengehouden door prikkeldraad en Amerikaanse grensagenten in oproeruitrusting.

"We renden allemaal en ze zetten een hek met prikkeldraad om ons heen", zegt Jackson Solis, een 23-jarige Venezolaan die zondag naar de brug ging. "Ze gooiden traangas naar ons."

Video's die op sociale media werden gepost, toonden de menigte, waaronder verschillende kinderen, die probeerden de brug over te steken voordat ze zich terugtrokken naar de Mexicaanse kant.

Het incident leidde tot kritiek van Republikeinse leiders. De Texaanse senator John Cornyn beschuldigde Biden ervan niet samen te werken met congresleiders om de migrantenstroom in te dammen.

"Ik denk dat een deel van het beleid van de president is om meer illegale immigratie aan te trekken en wat de Border Patrol 'pull-factoren' noemt, met andere woorden, de perceptie dat er geen gevolgen verbonden zijn aan het komen hier buiten de legale immigratiekanalen om," vertelde hij Fox News .

In een verklaring zei de US Customs and Border Patrol (CBP) dat de groep "een potentiële bedreiging vormde voor een massale binnenkomst".

Een recordaantal van 2,76 miljoen migranten werd tegengehouden om de Verenigde Staten binnen te komen in het jaar dat eindigde in september 2022. De hoge niveaus hielden aan tot januari, toen er een scherpe daling was, volgens de laatst beschikbare cijfers.

Sommige migranten in de menigte van zondag beweerden gefrustreerd te zijn over een nieuwe app van de Amerikaanse overheid die bedoeld is om het asielaanvraagproces te stroomlijnen. Anderen vertelden verslaggevers dat ze een gerucht hadden gehoord dat ze de Verenigde Staten zouden worden binnengelaten, zogenaamd vanwege een 'dag van de migrant'-viering.

Eerder dit jaar rolde de regering-Biden een smartphone-app uit genaamd CBP One, waarmee asielzoekers afspraken moeten kunnen maken voordat ze aan de grens aankomen.

Verschillende migrantenrechtenorganisaties vertelden onlangs aan de BBC dat gebruikers te maken hebben met een gebrek aan afspraken, geolocatiefouten en andere problemen.

Een beveiligingsfunctie van de app vereist dat aanvragers elke keer dat ze inloggen een foto sturen, maar de groepen zeggen dat foto's van mensen met een donkere huid vaak worden afgewezen.

Een asielzoekster vertelde zondag aan Reuters dat ze een maand vastzat aan de grens terwijl ze worstelde om de app te gebruiken. "Alsjeblieft, we willen gewoon naar binnen zodat we onze families kunnen helpen", zei de 18-jarige Camila Paz.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid zegt dat recente app-updates het systeem zullen verbeteren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May