Gopex: Groenten niet goedkoper, innovatie is sleutel
13 Mar 2023, 08:40
foto
Een trotse Bhiesnoe Gopal van Gopex International met zijn eerste grote oogst broccoli op open areaal.


"Durven proberen, durven te innoveren en eerlijke kansen daartoe krijgen." Bhiesnoe Gopal, directeur van Gopex International, zegt dat boeren veel meer moeten durven en de kansen daartoe moeten krijgen, als het land meer wil halen uit de landbouw. Hij merkt op dat groenten er niet goedkoper op zullen worden, omdat de inputs steeds duurder worden.

Voor meststoffen en chemicaliën moet steeds meer worden neergeteld en is de landbouw arbeidsintensief. De klant weet niet wat de boeren alleen moeten doorstaan om te produceren, onder alle weersomstandigheden moet er worden gewerkt. Goede arbeidskrachten voor de landbouw zijn schaars. Ook bij het binnenhalen van buitenlandse krachten, waaronder Haïtianen, lopen de boeren op tegen hoge muren. "Het lijkt wel alsof de instanties op het ministerie van Buitenlandse Zaken niet willen helpen goede arbeidskrachten binnen te halen."

Voor de groentenexport worden de barrières onoverkomelijk. De Nederlandse markt waar de groentenexporteurs hun sopropo kwijt konden, is zo goed als verloren. Het is al drie jaar dat Surinaamse sopropo Nederland niet binnen mag. En vanuit de Surinaamse instanties wordt er nauwelijks iets gedaan om het verbod op te heffen. "Er is totaal geen feedback. We zijn die markt al kwijt, omdat het gat is ingevuld door Mexico en Santo Domingo," zegt Gopal. De kleine boer derft al drie jaar inkomsten door het verbod van de export van sopropo. "Ofschoon we de markt zo goed als kwijt zijn, blijven we hopen dat er alsnog eraan wordt gewerkt om sopropo te mogen versturen. Dit zal ten gunste zijn van elke schakel in de agrarische sector en tevens de overheid." De ondernemer mist de expertise en begeleiding van overheidsinstanties aan jonge ondernemers bij de bestrijding van ziekten en plagen, vooral tripsen, mijten, boorders en de witte vlieg.

Maar er zijn ook lichtpunten, merkt de ondernemer op. Zo is zijn gecertificeerd bedrijf door KFC/Pizzahut benaderd voor het telen van broccoli, nadat er bij de import broccoli te hoge niveaus pesticiden waren geconstateerd. De strenge voedselveiligheidsnormen van de fastfood international noodzaakten de leiding om andere maatregelen te treffen om te voorzien in hun behoefte.

Na drie variëteiten uitgeprobeerd te hebben, is het Gopex International gelukt om een variëteit broccoli succesvol buiten te kweken. De geteelde broccoli heeft de kwaliteitstesten van KFC/Pizzahut intussen doorstaan. "Het is goedkoper en ik durf bijna te zeggen lekkerder dan import," glundert Gopal. "Iedereen heeft de mond vol van productie, productie en productie. We kunnen veel telen in dit land, met de juiste begeleiding en kennis, kunnen we ver komen."

De lokaal geteelde broccoli doet niet onder voor de geïmporteerde.

"KFC /pizzahut is een franchiser die de foodsafety standaarden hoog in het vaandel houde  en ook mee gaat met alle innovaties als het gaat om standaarden. Ze geven ondernemers een eerlijke kans om zelf te innoveren."

Gopal zegt dat zijn bedrijf steeds bezig is met innoveren. Zo zijn ze ook bezig op grote schaal verschillende soorten sla te telen in kassen. "Afzet is belangrijk. Nu hebben we bewezen dat importgroenten hier succesvol en goedkoper kunnen worden gekweekt met dezelfde kwaliteitsnormen." De ondernemer pleit voor eigen kweek, zodat de importdollars kunnen gaan naar investeringen in de landbouwsector.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May