Iran bereikt akkoord met VS over gevangenruil
12 Mar 2023, 12:50
foto
De vlaggen van de VS en Iran. (Foto: Reuters)


Iran en de Verenigde Staten hebben een overeenkomst bereikt om gevangenen uit te wisselen, vertelde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian zondag aan de staatstelevisie, eraan toevoegend dat hij hoopte dat de uitwisseling snel zou plaatsvinden.

"Met betrekking tot de kwestie van gevangenenruil tussen Iran en de VS hebben we de afgelopen dagen een akkoord bereikt en als alles goed gaat aan de kant van de VS, denk ik dat we in korte tijd getuige zullen zijn van een gevangenenruil", zei Amirabdollahian.

"Van onze kant is alles klaar, terwijl de VS momenteel bezig is met de laatste technische coördinatie."

Een van de vele Amerikanen die in Iran worden vastgehouden, is Siamak Namazi, een zakenman met een dubbel Amerikaans-Iraans staatsburgerschap, die in 2016 werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens spionage en samenwerking met de Amerikaanse regering.

Emad Sharghi, een Iraans-Amerikaanse zakenman die voor het eerst werd gearresteerd in 2018 toen hij voor een technologie-investeringsmaatschappij werkte, zit ook gevangen in Iran, net als de Iraans-Amerikaanse milieuactivist Morad Tahbaz, die ook het Britse staatsburgerschap heeft.

Iraanse bronnen vertelden Reuters dat twee regionale landen betrokken waren bij de reeks indirecte gesprekken tussen Teheran en Washington voor de vrijlating van gevangenen.

Teheran streeft al jaren naar de vrijlating van meer dan een dozijn Iraniërs in de Verenigde Staten, onder wie zeven die de Iraans-Amerikaanse dubbele nationaliteiten hebben, twee Iraniërs met een permanente verblijfsvergunning in de VS en vier Iraanse staatsburgers zonder legale status in de Verenigde Staten.

De Islamitische Republiek, die tientallen Iraanse personen met een dubbele nationaliteit en buitenlanders vasthoudt, is door rechtenactivisten ervan beschuldigd hen te hebben gearresteerd in een poging concessies te doen aan andere landen. Iran heeft de aanklacht afgewezen.

Sommige Iraanse media meldden vorige week dat Iran een gevangenenruilovereenkomst had gesloten in ruil voor de vrijgave van US$ 7 miljard aan bevroren Iraanse oliefondsen onder Amerikaanse sancties in Zuid-Korea.

De toenmalige Amerikaanse President Donald Trump heeft in 2018 een nucleaire deal uit 2015 tussen Iran en zes mogendheden aan de kant geschoven en opnieuw sancties opgelegd die de economie van de Islamitische Republiek hebben lamgelegd.

De deal legde beperkingen op aan de nucleaire activiteiten van Iran in ruil voor het opheffen van internationale sancties. Als reactie op de sancties van Washington heeft Teheran geleidelijk de beperkingen van het pact over zijn nucleaire programma geschonden.

Indirecte gesprekken tussen Teheran en de regering van president Joe Biden over het nieuw leven inblazen van de overeenkomst zijn sinds september vastgelopen. De deal legde beperkingen op aan de nucleaire activiteiten van Iran in ruil voor het opheffen van internationale sancties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May