Franse Senaat keurt pensioenhervorming Macron goed
12 Mar 2023, 06:51
foto
Mensen wonen een mars bij tegen het pensioenhervormingsplan van de regering in Parijs, Frankrijk. (Foto: Reuters)


De Franse Senaat heeft zaterdag het impopulaire pensioenhervormingsplan van president Emmanuel Macron aangenomen, met 195 stemmen voor en 112 stemmen tegen. Het gaat om een wetsvoorstel waarvan de belangrijkste maatregel de verhoging van de pensioenleeftijd met twee jaar tot 64 jaar is.

Het hogerhuis van het Franse parlement stemde over de tekst na een zevende dag van landelijke demonstraties tegen het plan. Een meerderheid van de kiezers is tegen de tekst, blijkt uit opiniepeilingen.

Nu de senaat het wetsvoorstel heeft aangenomen, wordt het waarschijnlijk woensdag beoordeeld door een gezamenlijke commissie van wetgevers uit het lager en hoger huis.

Als de commissie het eens wordt over een tekst, zal donderdag waarschijnlijk een eindstemming in beide kamers plaatsvinden, maar de uitkomst daarvan lijkt nog steeds onzeker in de lagere kamer, de Nationale Assemblee, waar de partij van Macron de stemmen van bondgenoten nodig heeft voor een meerderheid.

Als de regering vreest niet genoeg stemmen in de Tweede Kamer te hebben, kan ze de tekst alsnog zonder parlementaire stemming erdoor drukken, via een zogenaamde 49:3-procedure.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May