VS: Toezichthouders nemen Silicon Valley Bank over
11 Mar 2023, 08:43
foto
Een werknemer (m) vertelt mensen dat het hoofdkantoor van de Silicon Valley Bank (SVB) op 10 maart 2023 in Santa Clara, Californië, gesloten is. (Getty Images)


Amerikaanse toezichthouders hebben Silicon Valley Bank (SVB) gesloten en de controle over de deposito's van haar klanten overgenomen in het grootste faillissement van een Amerikaanse bank sinds 2008. De stappen kwamen toen het bedrijf, een belangrijke geldschieter in technologie, zich inspande om geld in te zamelen om een verlies op de verkoop van door hogere rentetarieven getroffen activa te dichten. De problemen veroorzaakten een golf van terugtrekkingen van klanten en leidden tot angst over de toestand van de banksector. Ambtenaren zeiden dat ze handelden om "verzekerde spaarders te beschermen".

Silicon Valley Bank werd geconfronteerd met "onvoldoende liquiditeit en insolventie", zeiden banktoezichthouders in Californië, waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd, toen ze de overname aankondigden.

De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), die doorgaans deposito's tot US$ 250.000 beschermt, zei dat het de leiding had genomen over de ongeveer US$ 175 miljard aan deposito's bij de bank, de 16e grootste in de VS.

Bankkantoren zouden heropenen en klanten met verzekerde deposito's zouden "uiterlijk op maandagochtend" toegang hebben tot fondsen, zei het, eraan toevoegend dat geld dat wordt opgehaald door de verkoop van de activa van de bank naar onverzekerde deposanten gaat.

Vlucht van investeerders
Met veel van de klanten van het bedrijf in die positie, heeft de situatie ervoor gezorgd dat veel bedrijven van wie het geld vastzit bij de bank, zich zorgen maken over hun toekomst.

"Ik ben nu op weg naar het filiaal om mijn geld te zoeken. Gisteren geprobeerd om het over te boeken, maar dat lukte niet. Ken je die momenten waarop je echt bedonderd zou kunnen worden, maar je weet het niet zeker? Dit is een van die momenten", vertelde een oprichter van een start-up aan de BBC.

Een andere oprichter van een start-up in de gezondheidszorg zei: "Letterlijk drie dagen geleden hadden we net een miljoen dollar op onze bankrekening gestort... En dan gebeurt dit."

Hij slaagde erin om het geld 40 minuten voor de deadline op een andere rekening te krijgen. "Het was in behandeling. En vanmorgen was het er. Maar ik ken andere mensen die hetzelfde deden minuten na mij, en het is niet overgeboekt."

"Het was een gekke situatie", zei hij.

Reactie van de toezichthouder
De ineenstorting kwam nadat SVB zei dat het probeerde US$ 2,25 miljard op te halen om een verlies te dichten dat was veroorzaakt door de verkoop van activa, voornamelijk Amerikaanse staatsobligaties, die waren getroffen door hogere rentetarieven.

Het nieuws zorgde ervoor dat investeerders en klanten de bank ontvluchtten. Aandelen zagen donderdag hun grootste eendaagse daling ooit, met een duik van meer dan 60% en daalden verder in de verkoop na sluitingstijd voordat de handel werd stopgezet.

Bezorgdheid dat andere banken met soortgelijke problemen te maken zouden kunnen krijgen, leidde op donderdag en vrijdag vroeg tot een wijdverbreide verkoop van bankaandelen wereldwijd.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei vrijdag in Washington dat ze "recente ontwikkelingen" bij Silicon Valley Bank en anderen "zeer zorgvuldig" volgt.

Later had ze een ontmoeting met de belangrijkste banktoezichthouders, waar het ministerie van Financiën zei dat ze "het volste vertrouwen had in de banktoezichthouders om passende maatregelen te nemen en opmerkte dat het banksysteem veerkrachtig blijft".

SVB is een cruciale geldschieter voor beginnende bedrijven en is de bankpartner voor bijna de helft van de Amerikaanse, door durfkapitaal gesteunde technologie- en gezondheidszorgbedrijven die vorig jaar op de aandelenmarkt noteerden.

Het bedrijf, dat in 1983 begon als een Californische bank, groeide snel in de afgelopen tien jaar. Het heeft nu wereldwijd meer dan 8.500 mensen in dienst, hoewel de meeste activiteiten in de VS plaatsvinden.

Maar de bank staat onder druk, omdat hogere tarieven het voor start-ups moeilijker maken om geld in te zamelen via particuliere fondsenwerving of verkoop van aandelen, en meer klanten deposito's intrekken, bewegingen die deze week in een stroomversnelling kwamen.

In Silicon Valley waren de weerkaatsingen van de ineenstorting wijdverbreid, omdat bedrijven zich afvroegen wat de ineenstorting betekende voor hun financiën.

Zelfs bedrijven zonder directe omzet werden getroffen, zoals klanten van Rippling, een bedrijf dat software voor salarisadministratie afhandelt en SVB had gebruikt. Het waarschuwde dat de huidige betalingen vertragingen kunnen oplopen en zei dat het zijn activiteiten naar een andere bank zou overschakelen.

De Britse dochteronderneming van SVB zei dat het onafhankelijk was, met een aparte balans die "afgeschermd is van de moedermaatschappij en haar andere dochterondernemingen".

"We begrijpen dat dit een zorgwekkende tijd is voor onze klanten, dus we werken onvermoeibaar om hen te ondersteunen en meer context te geven", aldus EMEA-baas Erin Platts.

De ineenstorting van de SVB was niet alleen een grote klap voor de technologie-industrie, maar heeft ook geleid tot bezorgdheid over de bredere risico's waarmee banken worden geconfronteerd, aangezien de snelle toename van de rentetarieven de obligatiemarkten raakten.

Centrale banken over de hele wereld - waaronder de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England - hebben het afgelopen jaar de financieringskosten fors verhoogd om de inflatie te beteugelen.

Maar naarmate de rente stijgt, daalt de waarde van bestaande obligatieportefeuilles doorgaans. Die dalingen betekenen dat veel banken op aanzienlijke potentiële verliezen zitten - hoewel de waardeverandering normaal gesproken geen probleem zou zijn, tenzij andere druk de bedrijven dwingt de participaties te verkopen.

Aandelen in enkele grote Amerikaanse banken herstelden zich op vrijdag, maar de uitverkoop bleef kleinere bedrijven treffen, waardoor de handel van namen als Signature Bank en anderen gedwongen werd te stoppen.

Alexander Yokum, aandelenonderzoeksanalist bij CFRA, zei dat banken die gespecialiseerd zijn in afzonderlijke sectoren, worden gezien als kwetsbaar voor snelle opnames, zoals die welke SVB trof.

"Silicon Valley Bank zou geen geld hebben verloren als ze geen geld meer hadden om terug te geven aan hun klanten", zei hij. "Het probleem was dat mensen geld wilden en ze hadden het niet - ze hadden het belegd en die investeringen liepen terug."

"Ik weet dat er veel angst is, maar het is absoluut bedrijfsspecifiek", zei hij.

"De gemiddelde man zou in orde moeten zijn", voegde hij eraan toe, maar hij zei dat technologiebedrijven het waarschijnlijk nog moeilijker zullen vinden om geld in te zamelen. "Het is niet goed," zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May