La Niña, dat orkanen en droogte verergert, is verdwenen
10 Mar 2023, 02:55
foto
Een huis ligt in Rock Creek nadat overstromingen een weg en een brug hebben weggespoeld in Red Lodge, Montana, VS. (Foto: AP)


Na drie nare jaren is het weerfenomeen La Niña, dat de orkaanactiviteit in de Atlantische Oceaan verhoogt en de droogte in het westen verergert, verdwenen. Dat heeft de National Oceanic and Atmospheric Administration donderdag gezegd.

Dat is meestal goed nieuws voor de Verenigde Staten en andere delen van de wereld, inclusief het door droogte geteisterde Noordoost-Afrika, zeiden wetenschappers.

De wereld verkeert nu in wat wordt beschouwd als een "neutrale" toestand en waarschijnlijk trending naar een El Niño in de late zomer of herfst, zei klimaatwetenschapper Michelle L'Heureux, hoofd van NOAA's El Niño/La Niña-voorspellingsbureau.

"Het is voorbij", zegt onderzoeker Azhar Ehsan, hoofd van de El Niño/La Niña-prognoses van Columbia University. "Moeder Natuur dacht van deze af te komen omdat het genoeg is."

La Niña is een natuurlijke en tijdelijke afkoeling van delen van de Stille Oceaan die het weer wereldwijd verandert. Omdat La Niña in de Verenigde Staten verbonden is met meer Atlantische stormen en diepere droogtes en bosbranden in het westen, zijn La Niña's vaak schadelijker en duurder dan hun bekendere keerzijde, El Niño, aldus experts en studies die dat aantonen.

Over het algemeen wordt de Amerikaanse landbouw meer beschadigd door La Niña dan door El Niño. Als de wereld in El Niño springt, betekent dit meer regen voor de maïsgordel in het Midwesten en granen in het algemeen en zou dit gunstig kunnen zijn, zei Michael Ferrari, chief scientific officer van Climate Alpha, een bedrijf dat investeerders adviseert over financiële beslissingen op basis van het klimaat.

Als er een La Niña is, zijn er meer stormen in de Atlantische Oceaan tijdens het orkaanseizoen, omdat het de omstandigheden wegneemt die stormvorming onderdrukken. Neutrale of El Niño-omstandigheden maken het moeilijker voor stormen om op gang te komen, maar niet onmogelijk, zeiden wetenschappers.

Volgens NOAA-econoom en meteoroloog Adam Smith is de VS de afgelopen drie jaar getroffen door 14 orkanen en tropische stormen die voor een miljard dollar of meer schade hebben aangericht en in totaal 252 miljard dollar hebben gekost. La Niña en mensen die in gevaar bouwen, waren factoren, zei hij.

Klimaatverandering is een belangrijke factor in het verergeren van extreem weer, naast La Niña, zeiden wetenschappers en talrijke studies en rapporten tonen dat aan. Door de mens veroorzaakte opwarming is als een roltrap die omhoog gaat: het doet de temperatuur stijgen en extremen verergeren, terwijl La Niña en El Niño zijn alsof je op en neer springt op de roltrap, volgens Victor Gensini, professor in de atmosferische wetenschappen van de Northern Illinois University.

La Niña heeft ook de gemiddelde temperaturen op aarde enigszins gedempt, waardoor de opwarming geen jaarlijkse temperatuurrecords breekt, terwijl El Niño de temperaturen een beetje turbocharged en vaak records vestigt, aldus wetenschappers.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May