Amerikaanse kandidaat CEO Wereldbank krijgt meer steun
09 Mar 2023, 14:50
foto
De Amerikaanse kandidaat om de Wereldbank te leiden, Ajay Banga, staat naast ambtenaren tijdens zijn bezoek aan het hoofdkantoor van het Ivoriaanse elektriciteitsbedrijf Yopougon in Abidjan, Ivoorkust. (Foto: Reuters)


Drie Nobelprijswinnaars en tientallen leiders uit het maatschappelijk middenveld, van klimaatverandering en filantropie hebben donderdag hun goedkeuring gehecht aan de benoeming van ex-Mastercard Chief Executive Officer Ajay Banga om de Wereldbank te leiden. Banga is de vooruitgeschoven kandidaat van de Amerikaanse president Joe Biden.

Joseph Stiglitz, die in 2001 de Nobelprijs voor economie won, Anne-Marie Slaughter, president van de New America Foundation, en Fred Krupp, president van het Environmental Defense Fund, behoorden tot de 53 mensen die een verklaring ondertekenden waarin ze Banga steunden.

"Ajay Banga bezit een zeldzame combinatie van leiderschap, staat van dienst in het bouwen van succesvolle allianties in de publieke, private en sociale sector en ervaring met werken in ontwikkelingslanden", schreven ze. "Hij is de juiste persoon om de Wereldbank op dit kritieke moment te leiden."

De verklaring weerspiegelt het groeiende momentum voor de kandidatuur van Banga, een in India geboren Amerikaans staatsburger die steun heeft gekregen van India, Kenia, Ghana en Bangladesh, en positieve recensies ontving uit Frankrijk en Duitsland tijdens de vergadering van de groep van 20 financiële functionarissen vorige maand.

Biden nomineerde Banga (63) vorige maand om David Malpass te vervangen, die zijn ontslag aankondigde na maanden van controverse over zijn aanvankelijke falen om te zeggen dat hij de wetenschappelijke consensus over klimaatverandering steunde.

De ondertekenaars benadrukten Banga's werk aan een landbouwprogramma in Latijns-Amerika gericht op het versterken van de weerbaarheid van boeren tegen klimaatrampen, en een oogstverzekeringsprogramma dat hij vormgaf met de Wereldvoedselbank en particuliere partners.

"Hij begrijpt dat de Wereldbank moet dienen als een krachtvermenigvuldiger door de juiste agenda vast te stellen en vervolgens actie te katalyseren bij regeringen, de particuliere sector, multilaterale ontwikkelingsbanken, het maatschappelijk middenveld en filantropieën", zeiden ze.

Er zijn geen andere kanshebbers bekend gemaakt, hoewel Rusland zegt dat het met zijn bondgenoten overlegt over het nomineren van hun eigen kandidaat, in een beweging die de voortgang zou kunnen vertragen in de richting van het doel van de bank om begin mei een nieuwe president te kiezen.

De Wereldbank wordt sinds de oprichting aan het einde van de Tweede Wereldoorlog geleid door iemand uit de Verenigde Staten, de dominante aandeelhouder van de geldschieter.

Een uitdaging van Rusland of een gelieerd land zal de uitkomst waarschijnlijk niet veranderen, gezien de aandeelhoudersstructuur van de bank, maar het kan sluimerende spanningen blootleggen tussen de VS en westerse landen en China - de op twee na grootste aandeelhouder van de bank - over de bank en andere wereldwijde financiële instellingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May