A20: Geen herstel mogelijk zonder de rol van de vrouw
08 Mar 2023, 23:04
foto


De Internationale Dag van de Vrouw  is een door de Verenigde Naties erkende feestdag die ieder jaar op 8 maart plaatsvindt. Het doel was om de beweging voor vrouwenrechten te eren en om draagvlak te creëren voor het bereiken van algemeen kiesrecht voor vrouwen. In de Verenigde Staten kregen vrouwen stemrecht toen het 19e amendement in 1920 werd geratificeerd. In het Verenigd Koninkrijk hadden vrouwen tot 1928 niet hetzelfde stemrecht als mannen.

In Brooklyn vertelde schrijfster Charlotte Perkins Gilman (bekend van The Yellow Wall-paper) aan de gemeente van de Parkside Church: 'Het is waar dat de plicht van een vrouw centraal staat in haar huis en moederschap... [maar] thuis zou het hele land, en niet worden beperkt tot drie of vier kamers of een stad of een staat.”

Vandaag de dag is deze statement nog actueler dan ooit! De positieve rol van de vrouw in de Surinaamse samenleving zal meer dat ooit erkend alsook de plaats gegeven moeten worden, die de vrouw verdiend. In dit kader willen wij ook erkennen de historische rol die enkele bijzondere vrouwen hebben vervuld in Suriname:

Sophie Redmond was de eerste zwarte vrouwelijke arts in Suriname. In 1925 startte zij haar opleiding aan de Geneeskundige School en ze studeerde af in 1935. Zij was daarmee de eerste zwarte vrouw die aan deze school afstudeerde.
Tetary: Hindostaanse contractarbeidster die in verzet kwam. Opvallend genoeg is het een moslimvrouw geweest die meer dan enige leider het beste voorbeeld is geweest van vasthoudendheid, opoffering en strijdbaarheid die de hindostanen hebben getoond in hun strijd tegen het kolonialisme.
Ma Pansa:stammoeder van vele Pansa’s in Balingsoela, Bendekonde en andere dorpen. Toen Ma Pansa in de slaventijd met haar man Adjako wegvluchtte van de plantage, verstopte zij rijstkorrels in haar dikke vlechten, zodat ze die kon planten als ze in het binnenland aankwam. Zij was de eerste die daarmee rijst introduceerde in Boven-Suriname.
Miep Dekker, 1922-2002: zendingsarts van het Zeister Zendingsgenootschap. Haar eerste standplaats was Kabel. Vanaf oktober 1960 werkte Miep Dekker in Botopasi. Vanaf maart 1962 tot haar pensionering in 1989 was ze werkzaam in Ladouani. Door de Binnenlandse Oorlog bleef Miep Dekker ruim twee jaar langer dan haar pensioengerechtigde leeftijd op haar post, omdat ze de mensen in het binnenland niet in de steek kon laten. Dat was typerend voor haar plichtsbesef en haar grote liefde voor Suriname.
Mata Gauri: Hindostaanse contractarbeidster die veel sociaal werk heeft verricht.
Grace Schneiders-Howard, 1869-1968: politica en socialiste, was de eerste vrouw die gekozen werd in de Staten van Suriname in 1938.
Coba Cobelens: directrice van drukkerij Eldorado. De drukkerij die nadrukkelijk haar stempel zou zetten op de jaren 1957-1975. Onder het strenge bewind van Coba Cobelens rolden daar vele zeer verzorgde uitgaven van de persen. Eldorado drukte Moetete, maar ook het werk van praktisch alle auteurs rond dit tijdschrift, alsook de boeken die vanaf 1969 uitkwamen bij het Bureau Volkslectuur.
Betsy Ramkaly Gonesh (Zuster Gonesh), 1908: begon op haar twintigste de speciale opleiding voor vroedvrouwen, die speciaal opgezet was voor vroedvrouwen die in de landelijke districten te werk zouden worden gesteld. Ze staat te boek als de eerste hindostaanse vroedvrouw in Suriname.

Wij kunnen tientallen namen toevoegen, maar deze zijn er enkele.
Suriname is op een ernstig kruispunt beland en anno 2023 gelooft Alternatief 2020 dat de positieve rol van de vrouw in Suriname niet alleen erkend, maar meer dan ooit broodnodig is voor het heropbouwen van ons geliefd Suriname en dit kan mede door:
1. Het doorzettingsvermogen dat vrouwen bezitten om ondanks alle tegenstand en of barrières zich in te zetten om deel te nemen in maatschappelijke processen op elk niveau.
2. De opvoedende taak in de samenleving.
3. Het vermogen om leiding te geven niet alleen in het gezin, maar overduidelijk in de buurt, district en het land Suriname
4. De vrouw in haar rol om te binden en verbinden, zodat de natie Suriname kan groeien naar grotere hoogten.
5. De vrouw in haar rol om innovatief te ondernemen en met concrete oplossingen te komen om uit de economische crisis te geraken.

Al met al wensen wij de Surinaamse vrouw een zegenrijk jaar toe en kijken uit hoe wij met elkaar als Surinamers ons land naar grotere hoogten kunnen trekken.

Gode zij dank voor de vrouw!

Het kan Anders.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May