Aantal toeristen Caribisch gebied stijgt sinds begin pandemie
09 Mar 2023, 02:53
foto
Toeristen lopen door het havengebied na het verlaten van het Mardi Gras-cruiseschip van Carnival in de baai van San Juan, Puerto Rico. (Foto: AP)


Toeristen stroomden vorig jaar massaal naar het Caribisch gebied in aantallen die niet meer waren gezien sinds het begin van de pandemie, waarbij de Nederlandse Caraïben en Amerikaanse gebieden zoals Puerto Rico zelfs het aantal bezoekers van vóór de pandemie overtroffen, zeiden functionarissen.

Volgens de Caribbean Tourism Organization bezochten meer dan 28 miljoen mensen de regio in 2022, een stijging van meer dan 50% ten opzichte van het voorgaande jaar. "Het is duidelijk dat we als regio, zelfs ondanks de verwoestende klappen die de pandemie heeft toegebracht, hebben gereageerd met hoop, kracht en vastberadenheid om te zegevieren", zei Kenneth Bryan, de voorzitter van de organisatie, tijdens een persconferentie in Barbados.

De Amerikaanse markt zorgde vorig jaar voor meer dan 50% van de aankomsten in de regio met 14,6 miljoen Amerikaanse toeristen - drie miljoen meer dan het voorgaande jaar. Ondertussen is het aantal Europese bezoekers bijna verdubbeld tot 5,2 miljoen. Bezoeken van Canadezen herstelden zich echter niet zoals verwacht, met zo'n 2,1 miljoen gerapporteerde bezoekers.

Overheden, toeristenambtenaren en lokale bedrijven in een van de meest van toerisme afhankelijke regio's ter wereld, vierden de toename van het aantal bezoeken.

"De Caribische regio had een van de snelste herstelpercentages in 2022", zegt Neil Walters, waarnemend secretaris-generaal van de toeristenorganisatie.

Zes eilanden en landen, waaronder Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en de Amerikaanse Maagdeneilanden, overtroffen het totale aantal aankomsten vóór de pandemie, zei Walters.

Het aantal bezoekers van cruiseschepen is vorig jaar ook enorm gestegen, met 19,2 miljoen gerapporteerde bezoeken, vijf keer zoveel als het voorgaande jaar. Het bleef echter achter bij het record van 30,4 miljoen bezoeken dat in 2019 werd aangekondigd.

Bijna alle bestemmingen meldden een stijging van het aantal bezoekers, behalve Haïti, dat een daling van meer dan 20% zag te midden van een piek in bendegeweld en politieke instabiliteit.

Bryan zei dat toeristenambtenaren verwachten dat het totale aantal aankomsten in het Caribisch gebied dit jaar met maximaal 15% zal toenemen, mogelijk hoger dan het niveau van vóór de pandemie. Een recordaantal van 32 miljoen mensen bezocht het Caribisch gebied in 2019, een aantal dat het jaar daarop met 65% daalde toen de pandemie begon.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May