HVB: Buitenparlementaire partijen betrekken
07 Mar 2023, 20:48
foto
De delegatie van de HVB tijdens het vooroverleg om te komen tot nationale dialoog. Links: politiek leider Raymond Sapoen. (Foto: CDS)


Politiek leider van de Hervormings- en Vernieuwings Beweging, Raymond Sapoen, heeft president Chan Santokhi aangegeven dat het beter zou zijn geweest als buitenparlementaire partijen systematisch betrokken zouden worden om de crisis te bezweren. Hij gaf aan dat als dit was gebeurd, de rellen van 17 februari waarschijnlijk nooit hadden plaatsgevonden. De HVB is een van de politieke partijen die ontvangen is op weg naar de nationale dialoog.

Sapoen meent dat er meer draagvlak gezocht moet worden voor de crisismaatregelen omdat deze allemaal pijn gaan doen. “Je kan geen draagvlak gaan zoeken wanneer we in een situatie zitten waarbij het schip al bijna uit de koers gaat”, stelde Sapoen. Verder vindt hij dat er gekeken moet worden naar hoe je meer kan verdienen en aan de andere kant naar hoe je minder geld kan uitgeven. “We praten in Suriname elke dag over de koers maar het heeft een dieperliggende oorzaak. Dit kan niet opgelost worden door naar de cambio's te gaan zoals de vicepresident had gedaan”.

“De samenleving begrijpt dat er maatregelen genomen moeten worden, maar de president moet zich verplaatsen in hun situatie want de mensen hebben het moeilijk”, stelde Sapoen. Volgens hem moet sober worden omgegaan met de middelen. “Als dat niet gebeurd zal het een averechtse werking hebben, omdat de burgers je dan niet meer gaan zien als het toonbeeld van hoe het moet in de politiek”, benadrukt hij.

Het is volgens Sapoen belangrijk dat wanneer zaken bekritiseerd worden, men ook concreet met actiepunten moet komen gericht op meer geld binnenbrengen en minder geld uitgeven. “We moeten prioriteiten stellen omdat er niet zoveel geld ter beschikking is. Als samenleving moeten we ervan verzekerd zijn dat er altijd geld is voor beleidsdomeinen zoals veiligheid, onderwijs en gezondheidszorg.”

Ook het wijzigen van het kiesstelsel kwam tijdens het onderhoud aan de orde. President Chan Santokhi heeft aan de vertegenwoordigers van de HVB aangegeven dat de commissie die de kwestie van het kiesstelsel onderzoekt, onder leiding van Hans Lim A Po, een ultimatum heeft gehad tot uiterlijk eind maart om het verslag te presenteren. Er was een tussentijds rapport gepresenteerd waarop er reeds feedback is gegeven. De president verzekerde dat het nieuwe kiesstelsel dit jaar ter goedkeuring zal worden geboden omdat er een goede voorbereiding moet zijn voor de volgende verkiezingen, meldt de Communicatiedienst Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May