President vraagt om geduld en vertrouwen in regering
07 Mar 2023, 00:00
foto
President Chan Santokhi spreekt de samenleving toe.


In zijn Holi-boodschap tot de samenleving vraagt president Chan Santokhi om alle verschillen die mogen bestaan, achterwege te laten. Vooral in deze tijd waar er een sterke mate van polarisatie is. "Het baart bij mij, ernstig zorgen." Het staatshoofd erkent dat het land moeilijke tijden doormaakt. Santokhi vraagt om wat geduld te betrachten en vertrouwen te hebben in de regering.

Landgenoten,
Het Holi-feest, oftewel Phagwa, is een viering van de overwinning, van het goede, op het kwade. Hoewel het feest, geworteld is in de Hindoeïstische traditie, is het een feest, dat over de hele wereld gevierd wordt. Ook in Suriname, vieren we dit festival met zijn allen, en is het niet meer weg te denken, bij alle bevolkingsgroepen. Eenheid, is dan ook, één van de belangrijkste thema's van het festival. De moraal, achter het verhaal is, dat het goede altijd wint, van het kwade.

Holi, is een vreugdevolle tijd, waarin mensen samenkomen, om hun verschillen te vergeten, grieven uit het verleden te vergeven, en de vreugde van het leven, te vieren. Moge dit unieke kleurenfestival, dan ook een vreugdevolle uitdrukking zijn, van de geest van het bestaan, van de verschillende sociale en culturele systemen, in onze samenleving. Moge het de broederlijke banden, eenheid en saamhorigheid, tussen onze burgers versterken.

Wij leven in een multi-etnische, een multiculturele samenleving. We moeten respect tonen, voor elkaars cultuur, religie en afkomst. Respect en tolerantie naar elkaar, is van eminent belang. Het Holi-festival, symboliseert de levendige kleuren, van onze diverse multiculturele samenleving. Het symboliseert ook, de geest van tolerantie en harmonie, die de essentie van onze cultuur en beschaving weergeeft. En dat alles vieren we, gezamenlijk, door gekleurde poeder in de lucht te gooien of strooien. 

Landgenoten,
Als vader des vaderlands, roep ik de samenleving op, om alle verschillen, die er mogen bestaan, tussen individuen en groepen, achterwege te laten, vooral in deze tijd, waar ik een sterke mate van polarisatie zie, in mijn land. Het baart bij mij, ernstig zorgen. Dit Holi-feest, is één van vele religieuze feestdagen, die in ons kleurrijk Suriname, mensen samenbrengt.

Een festival dat uitnodigt, om alle belemmeringen van zich af te schudden, en zich verenigd te voelen, in één grote kleurrijke groep, dus één grote familie. Laten we als volk, zoeken naar de overeenkomsten, in ons Surinamer zijn, om zo te groeien naar natie versterking, onze eigen nation building.

We zitten niet in een makkelijke tijd, dat erken ik. Als president, vraag ik u, om wat geduld te betrachten, de regering  zal u niet in de steek laten, heb vertrouwen in onze regering, als wij ons gezamenlijk zullen inspannen voor een beter Suriname. Moge de Holi-viering, ons inspireren tot rust, vrede, harmonie, orde, discipline, eerlijkheid, saamhorigheid en broederliefde, welke de basis ingrediënten zijn, van ontwikkeling en vooruitgang.

Landgenoten,
Hoe moeilijk de situatie, in het land ook is, we moeten niet het pad kiezen, van het kwade, maar het pad van het goede.   Het pad van het kwade, brengt geen oplossing. Laten we samen eensgezind optrekken, en afrekenen met al het kwaad, in onze samenleving. Laten we als volk eensgezind, zoals de kleuren en geuren van Holi in elkaar opgaan, optrekken, met geloof hoop en liefde. Laten we ervoor zorgen dat er, vrede, veiligheid en welvaart, voor iedere burger komt.

Landgenoten,
Hoewel de Covid-19 pandemie onder controle is, vraag ik u om toch nog voorzichtig te zijn, bij het vieren van dit kleurrijke feest. Laten we uit het Holi-feest, kracht putten, om naar het goede te streven, en met voortvarendheid te werken, aan de verheffing van land en volk.

Ik wens de totale Surinaamse bevolking, de Surinaamse Diaspora, maar in het bijzonder de Hindoegemeenschap, een gezegende Holi toe. Moge uw leven net een regenboog, gevuld zijn met de kleuren van liefde, vriendschap, gezondheid, eenheid en blijdschap.

Subh Holi!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May