Bangladesh: Onderzoek brand in grootste vluchtelingenkamp
06 Mar 2023, 08:43
foto
Het Rohingya-vluchtelingenkamp dat is verwoest nadat er brand uitbrak. (Foto: Reuters)


De autoriteiten van Bangladesh onderzoeken de oorzaak van een enorme brand in een Rohingya-vluchtelingenkamp, waardoor 12.000 mensen geen onderdak hebben. Er zijn geen slachtoffers gemeld, maar het vuur op zondag verwoestte 2.000 kampen nadat het zich snel verspreidde via gasflessen in keukens, zeiden ambtenaren.

De politie onderzoekt of er bij de brand sprake was van sabotage. Een man is aangehouden, melden lokale media.

Het kamp in het zuidoosten wordt beschouwd als het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. De meeste van de meer dan een miljoen inwoners, Rohingya-vluchtelingen, waren gevlucht voor vervolging in buurland Myanmar.

Maandag waren honderden teruggekeerd naar het Cox's Bazar-gebied om te zien wat ze uit de ruïnes konden redden.

De brand begon zondag om ongeveer 14:45 lokale tijd en raasde snel door de bamboe-en-zeiltenten, zei een functionaris.

"Ongeveer 2.000 onderkomens zijn in brand gevlogen, waardoor ongeveer 12.000 onder dwang ontheemde Myanmar-onderdanen dakloos zijn", vertelde Mijanur Rahman, de vluchtelingencommissaris van Bangladesh, aan persbureau AFP.

De brand was binnen drie uur onder controle, maar minstens 35 moskeeën en 21 leercentra voor vluchtelingen werden verwoest, voegde hij eraan toe.

Er duiken nu foto's op die de omvang van de verwoesting laten zien.

Veel van degenen die daar woonden, kunnen worden gezien door het verkoolde gebied, waar alleen metalen stutten en geschroeide golfplaten daken overblijven.

Hrusikesh Harichandan van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen vertelde de BBC dat er "enorme schade" was aangericht aan het kamp. Hij zei dat ook basisdiensten zoals watercentra en testfaciliteiten waren getroffen.

"Mijn onderkomen was gestript. Mijn winkel is ook afgebrand", vertelde Mamun Johar, een 30-jarige Rohingya-man, aan AFP. "Het vuur heeft alles van me afgenomen, alles."

Dikke zwarte wolken stegen op boven kamp 11, een van de vele in het grensgebied.

Het zal moeilijk zijn om de naar schatting 12.000 mensen die door de brand zijn getroffen, te verplaatsen - gezien de toch al overvolle omstandigheden in het "megakamp", zei Hardin Lang van Refugees International.

Het leveren van basisdiensten aan die mensen in andere delen van het kamp zou ook een uitdaging zijn, omdat veel diensten - gezondheidsklinieken, scholen - zijn vernietigd.

"Dit is in wezen een acuut incident met wat al een chronisch zeer kwetsbare en precair evenwichtige bevolking was", zei hij tegen de BBC.

De kampen, overvol en smerig, zijn lange tijd kwetsbaar geweest voor branden.

Volgens een rapport van het ministerie van Defensie van Bangladesh dat vorige maand werd vrijgegeven, waren er tussen januari 2021 en december 2022 222 brandincidenten in de Rohingya-kampen, waaronder 60 gevallen van brandstichting.

In maart 2021 kwamen ten minste 15 mensen om het leven en raakten zo'n 50.000 ontheemd nadat een enorme brand een kamp in de nederzetting verwoestte.

Het vluchtelingenkamp herbergt mensen die uit Myanmar zijn gevlucht na een militair optreden tegen de etnische Rohingya-minderheid. De Rohingya zijn moslims in het grotendeels boeddhistische Myanmar, waar ze al generaties lang worden vervolgd.

De laatste exodus van Rohingya die naar Bangladesh ontsnapte, begon in augustus 2017, nadat het leger van Myanmar op brute wijze wraak nam toen een Rohingya-rebellengroep aanvallen lanceerde op verschillende politieposten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May