Militairen krijgen toelagen die politie ook krijgt
05 Mar 2023, 17:35
foto
Vertegenwoordigers van de Vereniging Rechtspositie Militairen hebben de dringende aandacht van het staatshoofd gevraagd voor hun rechtspositie.


De militairen komen ook in aanmerking voor de toelages die bij de politie worden uitgekeerd. President Chan Santokhi heeft instructies gegeven om deze toelages gefaseerd toe te kennen. Er moet daarbij wel rekening worden gehouden met de beschikbare middelen van de Staat. Het staatshoofd heeft ook voorgesteld dat de militairen meeliften in de voorzieningen van het woningbouwprogramma. De militairen kunnen ook gebruikmaken van de koopkrachtversterking van SRD 1.800 als zij voldoen aan de voorwaarden.

Tijdens het voorgesprek met de Vereniging Rechtspositie Militairen is gebleken dat de rechtspositie van de militairen zwaar op de maag van de groep ligt. Militairen zijn op basis van discipline 1 maal 24 uur beschikbaar, maar daar worden zij niet voor gecompenseerd, zegt de vereniging. Ze vraagt voor aanpassingen van bijzondere toelagen  waaronder wacht-, detachering-, risico- en voedingstoelage. De vereniging heeft voorgesteld om het salaris van militairen waarde vast te maken.

De militairen willen ook met bevoegdheden om op te treden bij de handhaving van de openbare orde en rust en ter bescherming van zichzelf. Om dat te kunnen doen willen ze in de gelegenheid worden gesteld om de BAVP-opleiding te volgen.

Het Nationaal Leger heeft ook te maken met een enorme uitstroom. Volgens de vereniging is dat te wijten aan "enorme demotivatie als gevolg van de verslechterende financieel-economische situatie in het land." De vereniging stelt dat 280 militairen recent ontslag hebben genomen. Zij stelt voor om deze groep aan te bieden om zich aan te sluiten bij andere veiligheidsdiensten of overheidsinstanties waar de primaire en secundaire voorzieningen beter zijn. De vereniging wil met deze optie voorkomen dat deze krachten uit het vizier verdwijnen. "Als ze ontslag nemen en wegtrekken, dan zijn we ze voorgoed kwijt."

President Santokhi heeft erop gewezen dat het leger een professionele dienst moet zijn, dat niet gelieerd mag zijn aan de politiek en dat de samenleving altijd moet dienen. "Wij willen investeren in het leger, maar onze begroting is heel erg krap. Centraal staat om te kijken naar de verbetering van de rechtspositie van de militairen." Hij heeft opgemerkt dat de overurenregeling weer moet worden geëffectueerd. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie haakte in en zei dat de overurenregeling recent is geactualiseerd, maar nog moet worden geformaliseerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May