FOLS verrast met werkneerlegging lidbond KOB
05 Mar 2023, 00:00
foto


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) is verrast met de actie aankondiging van het lidbond, de Katholieke Onderwijzers Bond (KOB). Besloten is het werk maandag neer te leggen totdat de regering concreet aangeeft dat de leerkrachten in aanmerking komen voor een koopkrachtversterking en de belastingschijven verder heeft verruimd. Ook intern binnen de FOLS was er op geen enkele wijze sprake van een spanningsveld of enig vermoeden of bekendheid, dat de KOB de richting van werkneerlegging op zou gaan.

President van het FOLS-presidium, Marcellino Nerkust, zegt dat de federatie zich bewust is dat leerkrachten net als grote delen van de samenleving gebukt gaan onder de moeilijke omstandigheden in het land. De meeste issues van de onderwijsgevenden zijn ook dezelfde als van de totale Surinaamse arbeidersklasse. De KOB legt echter het werk neer zonder dat er enig conflict is met welke werkgever dan ook, hetzij het RKBO of het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en cultuur. Het besluit is opgenomen in een brief, die de FOLS zaterdag heeft ontvangen van de KOB. De FOLS vraagt zich af of het KOB-bestuur wel de reikwijdte en de consequenties van dit besluit voor zijn leden realiseert.

Bij de voorbereiding van de tweedaagse actie op donderdag 2 februari 2023 waren er in een ledenraadsvergadering van de FOLS alle lidbonden aanwezig: De Katholieke Onderwijzers Bond, de Christelijke Onderwijzersbond Broederschap, de Surinaamse Openbare Onderwijzers Bond, de Islamitische Onderwijzers Bond en Bond van Leraren bij het Technisch Onderwijs. Het besluit is toen genomen dat een schrijven gericht zou worden naar het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (O.O.) om over een koopkrachtversterking te onderhandelen.

Intussen heeft dat schrijven het secretariaat van het O.O. reeds bereikt waarin voornamelijk is opgenomen dat de onderwijsfederatie midden in de samenleving staat en ook nog opkomt voor de belangen van leerkrachten op basis en voj-niveau en dat de leerkrachten alle zeilen bijzetten om het onderwijs aan de leerlingen aan te bieden zoals van ze wordt verwacht vanwege het beroep waarvoor ze hebben gekozen. De FOLS heeft in de brief aan het O.O. ook opgenomen dat zij erop rekent dat het O.O. de tijdspanne die ligt tussen de ontvangst van dit schrijven - vrijdag 03 maart 2023- en de periode waarop de betalingsstukken gereed moeten zijn voor het betaalbaar stellen van de salarissen, in ogenschouw neemt.

De FOLS rekent erop dat de regering alles in het werk stelt zodat er eind maart 2023 een koopkrachtversterking aan de leerkrachten wordt uitbetaald.  “Het is u bekend dat volgens het Tripartiet Akkoord de loononderhandelingen in oktober 2022 zouden aanvangen en in januari 2023 een t.w.k. zou worden uitbetaald, terugwerkend naar juli 2022.  Uit hoofde hiervan is een financiële overbrugging tegen het einde van de maand maart 2023 geen onredelijk voorstel van de FOLS, totdat er met de Ravaksur een loonsverhoging is overeengekomen”.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May