Satca: TCT-minister heeft voldoende ruimte gehad
03 Mar 2023, 20:12
foto
Een vrachtkist uit Guyana kon vanmiddag door slecht weer en het defecte ILS niet landen op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. De kist na een cirkeltje vliegen teruggekeerd naar Guyana.


De Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca) zegt dat de minister van Transport Communicatie en Toerisme, Albert Jubithana meer dan voldoende ruimte is gegeven om concrete en zichtbare acties te ondernemen. Jubithana zei reagerend op de waarschuwing van de luchtverkeersleiders dat de vliegveiligheid in gevaar is, dat het "totaal misplaatst is dat de samenleving wordt opgeschrikt over zaken die mis zouden zijn binnen de luchtvaartsector."

Het Instrument Landing System (ILS) en het ZY-VOR navigatiesysteem zijn uitgevallen. Het ZY-VOR waarmee luchtverkeersleiders vliegtuigen uit elkaar houden is al langer dan een jaar stuk. Het ILS waarmee vliegtuigen tijdens slecht zicht veilige landingen kunnen maken op de Johan Adolf Pengel Luchthaven is al bijna een maand buiten werking.

Vanmiddag kon een vrachtvliegtuig niet landen op de Johan Adolf Pengel Luchthaven door slecht weer en het defecte ILS. De kist is teruggekeerd naar de luchthaven in Georgetown, Guyana. Op de afbeelding is de kaart die in de luchtvaart wordt gebruikt door de ICAO (International Civil Aviation Organization) waar Suriname lid van is. In de luchtvaart behoort het Tigri-gebied aan Guyana en worden de overvliegkosten over het gebied aan het buurland betaald.

De Surinaamse autoriteiten hebben intussen Jetair Caribbean geïnformeerd dat deze twee navigatiesystemen -ILS en ZY-VOR- tot 14 april niet in gebruik zijn. Jetair zal indien nodig bij slecht weer vluchten annuleren of verplaatsen. Volgens de CEO van Jetair, Bert Maas, zijn deze begeleidingssystemen een minimumstandaard in de luchtvaartindustrie en is het aan Suriname om ervoor te zorgen dat deze systemen te allen tijde functioneren. "De veiligheid van passagiers zal nooit in gevaar worden gebracht."

Volgens de Satca is het salaris van een luchtverkeersleider in Suriname niet naar status en verantwoordelijkheden, om zodoende de werkdrukverhogende factoren te verzachten.  Het gevolg liegt er niet om. De brain drain heeft een 'extreme' onderbezetting veroorzaakt. Waren er in 2020 nog 43 luchtverkeersleiders, anno 2023 zijn er nog 31. En dat terwijl internationaal het aantal aanbevolen gekwalificeerde luchtverkeersleiders 85 is.

De functie van Luchtverkeersleider is een zo internationaal mogelijk gestandaardiseerde functie volgens de richtlijnen van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO). De arbeidsmarkt voor luchtverkeersleiders is volgens de Satca daarom niet eenvoudig te vergelijken met andere arbeidsmarkten.

Vanaf het aantreden van de nieuwe regering in juli 2020, en zelfs jaren daarvoor, zijn er geen structurele plannen aangegeven hoe de vereiste personeelsbezetting kan worden opgevangen. "Desondanks maakt de dienst al langer dan 2 jaren gebruik van standby diensten en Single Person Operations (SPO)1 , zonder de menselijke factoren/Human factors2 in acht te nemen en de beginselen van een rechtvaardige cultuur oftewel the 'Just Culture' 3 Priciples in aviation."

De Satca wijst op een geval dat zich had voorgedaan als gevolg van het gebruik van SPO. In november 2018 raakte een luchtverkeersleider op de McCarran International Airport in Las Vegas arbeidsongeschikt tijdens de dienst en verloor ze blijkbaar haar bewustzijn kort voor middernacht met alle gevaren en gevolgen van dien. Gelukkig hebben zich tijdens dit incident, waarbij dus geen andere collega aan het werk was, geen ongelukken voorgedaan.

De Luchtvaartdienst, waaronder de luchtverkeersleiders vallen, is volledig afhankelijk van het ministerie  van TCT. Door deze afhankelijkheid blijven de meeste zaken on hold of is er sprake van stagnatie. De Satca is al jaren bezig om verandering van de situatie te bewerkstelligen. De associatie verwacht dat zaken als een betere salariering en aanpak van de onderbezetting daadwerkelijk spoedig van de grond komen. "Deze maatregelen zullen er voor zorgdragen dat het Surinaamse luchtverkeersleidingssysteem alle kansen krijgt om moderne veiligheidspraktijken te kunnen omarmen, die wereldwijd hebben aangetoond voordelen te hebben, inclusief een sfeer van vertrouwen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May