Een veiligheidstechnische analyse van rellen 17 februari
03 Mar 2023, 16:05
foto
De soundtruck werd opgedragen om in te rijden op de manschappen tijdens de protestactie van 17 februari. Dit werd voorkomen. (Foto: René Gompers)


Een veiligheidstechnische analyse van de plunderingen op 17 februari toont aan dat de autoriteiten de aard en het karakter van de demonstratie verkeerd ingeschat hebben. Terwijl de organisator in alle wijken gemobiliseerd heeft en belangrijke maatschappelijke en arbeiders organisaties hun participatie hebben toegezegd is er onvoldoende rekening gehouden met de impact daarvan.

Criminelen en werkloze hangjongeren hebben zich al dan niet daartoe aangezet tussen de demonstranten gevoegd. Bij de politie en veiligheidsdiensten was er geen duidelijke operationeel commandant. Deze figuur dient als aanspreekpunt voor zowel demonstranten als veiligheidsdiensten, en geeft de opdrachten tot eventueel aanwenden van geweld. Hierdoor wordt individueel en ongecontroleerd geweldgebruik voorkomen.

Een ander minpunt was de krakkemikkige en haveloze staat waarin ons politiekorps zich bevindt. Opeenvolgende regeringen hebben jarenlang nagelaten om de noodzakelijke forse investeringen in dit grondwettelijke apparaat te plegen. Het gevolg is een gedemotiveerd korps zonder de meest noodzakelijke middelen, zonder capaciteits - en institutionele versterking, terwijl de criminaliteit en de onveiligheid naar de next level zijn.

De autoriteiten hebben het bestuurscentrum tot prioriteit van de beveiliging gemaakt, (keypoint protection) en daarbij zijn de binnenstad (winkel- en handelscentrum) en Groot-Paramaribo verwaarloosd. Het gevolg was een 'open goal' voor de rude boys en de small scale gangsters om toe te slaan.

Mark Karg
Adviseur Strategisch Security Management,
Politie, Openbare orde & Veiligheid

U kunt het hele artikel hieronder downloaden.
pdf-icon.gif De_protestacties_van_17_februari_2023.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May