Tegen 2035: Meer dan de helft van wereld zwaarlijvig
03 Mar 2023, 06:51
foto
Zwaarlijvigheid onder kinderen en adolescenten stijgt het snelst. Tegen 2035 zal meer dan de helft van de wereld zwaarlijvig zijn.


Volgens een nieuw rapport zal meer dan de helft van de wereldbevolking tegen 2035 te zwaar of zwaarlijvig zijn zonder noemenswaardige maatregelen. De atlas 2023 van de World Obesity Federation voorspelt dat 51% van de wereld, of meer dan 4 miljard mensen, binnen de komende 12 jaar zwaarlijvig zal zijn of overgewicht zal hebben.

Obesitas stijgt bijzonder snel onder kinderen en in landen met lagere inkomens, zo blijkt uit het rapport.

Louise Baur, president van de World Obesity Federation, beschreef de gegevens als een "duidelijke waarschuwing" en zei dat beleidsmakers nu moesten handelen om te voorkomen dat de situatie verslechterde.

"Het is vooral zorgwekkend om te zien dat de zwaarlijvigheid onder kinderen en adolescenten het snelst stijgt", zei ze in een verklaring. "Overheden en beleidsmakers over de hele wereld moeten er alles aan doen om te voorkomen dat gezondheids-, sociale en economische kosten worden afgewenteld op de jongere generatie."

Uit het rapport blijkt dat obesitas bij kinderen meer dan kan verdubbelen ten opzichte van het niveau van 2020, tot 208 miljoen jongens en 175 miljoen meisjes in 2035.

De kosten voor de samenleving zijn aanzienlijk als gevolg van de gezondheidsproblemen die verband houden met overgewicht, zei de federatie: meer dan 4 biljoen dollar per jaar in 2035, of 3% van het wereldwijde bbp.

De auteurs zeiden echter dat ze individuen niet de schuld gaven, maar opriepen tot aandacht voor de maatschappelijke, ecologische en biologische factoren die bij de omstandigheden betrokken zijn.

Het rapport gebruikt de body mass index (BMI) voor zijn beoordelingen, een getal dat wordt berekend door het gewicht van een persoon in kilogrammen, te delen door zijn lengte in meters in het kwadraat. In overeenstemming met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie is een BMI-score van meer dan 25 overgewicht en meer dan 30 zwaarlijvig.

In 2020 vielen 2,6 miljard mensen in deze categorieën, ofwel 38% van de wereldbevolking.

Uit het rapport bleek ook dat bijna alle landen die de komende jaren naar verwachting de grootste toename van obesitas zullen zien, lage- of middeninkomenslanden in Azië en Afrika zijn.

De gegevens worden volgende week gepresenteerd aan beleidsmakers van de Verenigde Naties en de lidstaten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May