Jungletraining Surinaamse en Nederlandse militairen deze maand
02 Mar 2023, 22:53
foto
Militairen in het Surinaamse oerwoud. (Foto: Defensie)


De gezamenlijke jungletraining van Surinaamse en Nederlandse militairen start deze maand. Ongeveer 280 militairen van de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marine reizen over enkele dagen af naar Suriname voor de Jungle Warfare (Instructor) Course. Tussen 6 en 12 maart zal er Nederlandse militaire activiteit in de haven en het centrum van Paramaribo zichtbaar zijn en op 28 maart vindt de gezamenlijke ceremoniële opening van de training plaats in de Ayoko Kazerne in Suriname.

Van de 280 militairen nemen 120 mariniers en militairen van Luchtmobiele Brigade, samen met Surinaamse militairen deel aan de oefeningen. Naast Nederlandse militairen volgen ook een aantal Amerikaanse mariniers de training. De Jungle Warfare Course voorziet in het trainen en certificeren van eenheden om zich gereed te maken voor militair optreden in junglegebieden.

De Jungle Warfare Instructor Course dient om de instructiecapaciteit binnen Defensie te doen groeien, zodat kennis over optreden in deze omgeving behouden blijft en verder wordt ontwikkeld, meldt de Defensie-voorlichting. Deze training vindt voor het tweede jaar op rij plaats in Suriname en wordt ditmaal georganiseerd door het Nederlandse Korps Mariniers.

De jungletraining stelt het Korps Mariniers en Luchtmobiele Brigade in staat samen een compagniestaakgroep gereed te stellen voor inzet in junglegebieden. Tijdens de jungletraining leren de militairen om te overleven en te vechten in de jungle. De Commandant der Strijdkrachten wijst het Korps Mariniers en Luchtmobiele Brigade aan om een compagniestaakgroep jungle-gereed te stellen.

Militair optreden in de jungle vergt expertise; de omstandigheden zijn zwaar vanwege hitte, hoge luchtvochtigheid en gevaarlijke flora en fauna, licht de voorlichting van Defensie toe. Daarnaast maakt het terrein met korte zichtafstand door begroeiing en hoogteverschillen, het erg moeilijk om militaire acties uit te voeren en het overzicht te bewaren.  

De jungletraining in Suriname is het resultaat van onderlinge afspraken tussen Suriname en Nederland over samenwerking op defensiegebied. De intentieverklaring is in 2021 getekend door beide ministers van Defensie. Nederland biedt onder meer ondersteuning aan bij de opleiding en training van het militaire kader en bij de ontwikkeling van het Surinaamse Nationale Leger en de Kustwacht. De Surinaamse ambassadeur in Nederland, Rajendre Khargi, heeft ter bevestiging van afspraken op 24 februari de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn, bezocht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May