VS vraagt uitlevering van zoon El Chapo
01 Mar 2023, 06:45
foto
Leden van de Mexicaanse Nationale Garde buiten het kantoor van de procureur-generaal in Mexico-Stad na de arrestatie van Ovidio Guzman in januari.(Foto: AFP)


De Verenigde Staten heeft Mexico gevraagd om de uitlevering van een machtige zoon van de gevangengenomen drugsbaron Joaquin Guzman, beter bekend als El Chapo, die wordt beschuldigd van drugsdelicten, zei een woordvoerder van de Mexicaanse regering.

Ovidio Guzman, gevangengenomen in januari, zou hebben geholpen bij het runnen van het beruchte Sinaloa-kartel sinds zijn vader in 2017 werd overgedragen aan de autoriteiten in de VS.

De Amerikaanse ambassade in Mexico-Stad heeft het uitleveringsverzoek ingediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en het kantoor van de procureur-generaal, zegt de woordvoerder tegen persbureau AFP. Hij wilde niet bij naam genoemd worden omdat hij niet bevoegd was om over de kwestie te spreken.

Ook twee niet bij naam genoemde Mexicaanse regeringsbronnen bevestigden het uitleveringsverzoek van de 32-jarige Ovidio Guzman aan persbureau Reuters.

De jongere Guzman werd gevangengenomen in de buurt van de stad Culiacan, in de noordelijke deelstaat Sinaloa, wat leidde tot een golf van geweld waarbij tientallen mensen om het leven kwamen.

El Chapo, die zijn smokkelimperium vanuit Sinaloa opereerde, zit in de VS een levenslange gevangenisstraf uit voor drugshandel over een periode van 25 jaar.

Ovidio Guzman verzekerde zich in januari van een gerechtelijk bevel om zijn onmiddellijke uitlevering aan de VS te blokkeren, en een rechter gaf de VS tot 5 maart de tijd om een uitleveringsverzoek in te dienen.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten wordt hij beschuldigd van het helpen toezicht houden op bijna een dozijn methamfetamine-laboratoria in Sinaloa en van samenzwering om cocaïne en marihuana te verspreiden. Hij zou ook opdracht hebben gegeven tot de moord op informanten, een drugshandelaar en een Mexicaanse zanger die weigerde op te treden op zijn bruiloft.

Hij werd in 2019 al eens eerder kort gevangengenomen, maar veiligheidstroepen lieten hem vrij nadat zijn kartel als reactie daarop een totale oorlog had gevoerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May