Groeien doet pijn, maar pijn gaat over
01 Mar 2023, 04:47
foto


Het zijn niet de leukste dagen geweest. Eigenlijk voor niemand in Suriname. De rellen in ons land zijn niet goed te praten. Dat er onvrede is, kan ik zeker begrijpen. Maar aan welke kant je ook staat, het kan niet de bedoeling zijn dat Surinamers doodsangsten uitzitten, omdat andere Surinamers het oneens zijn met het beleid van de regering.

Kijk, demonstreren mag. Daarvoor leven we in een democratie. Zolang het maar vreedzaam gebeurt. Zo begon de demonstratie tegen de bezuinigingsplannen van president Chan Santokhi ook. Maar ergens is het misgegaan en veranderde demonstreren in geweld. Geweld waar Suriname op dit moment geen behoefte aan heeft. Bovendien kun je niet meer van een democratie spreken als mensen de verkiezingsuitslag weigeren te accepteren.

Bezuinigingen raken iedereen
Bezuinigen is niet leuk. Denk maar niet dat Santokhi 's avonds bij het eten dacht: 'Wat heb ik vandaag toch een leuke bezuinigingsmaatregel genomen'. Probeer het alleen eens van zijn kant te bekijken. De bezuinigingen zijn nodig om ons land er financieel weer bovenop te krijgen. Want dat het niet goed gaat, is wel duidelijk.

Of je nu wel of geen aanhanger van Santokhi bent, je zult moeten toegeven dat hij geen beleid maakt om zeker te weten dat hij herkozen wordt. Hij is samen met de regering niet bang om knopen door te hakken. Vergeet ook niet dat politici maar weinig tijd hebben. 4 jaar is lang als je op de bus moet wachten (of op een Nederlandse voetbaltrainer die nog steeds niet heeft getekend als bondscoach), maar voor een beleidsbepaler is dit verre van lang. Bovendien is het vervelende voor politici dat de resultaten van hun beleid pas jaren later zichtbaar zijn. Als ze pech hebben, is dit pas het geval als ze niet zijn herkozen. Je kunt het vergelijken met het planten van een boom. Die heeft ook de tijd nodig om te groeien. En dan helpt het niet om keihard aan de nog kleine boom te gaan trekken.

Groeien kost tijd
Groeien kost tijd en doet bovendien pijn. Ook bedrijven hebben hiermee te maken. Plannen hebben de tijd nodig om het optimale resultaat te behalen. Binnen een jaar of twee de plannen vernietigen is geen oplossing en ook niet eerlijk tegenover de bedenkers van de oplossingen. In feite is ieder land een bedrijf op zich. En de firma Suriname beleeft niet haar beste periode. Laten we met zijn allen goed voor ons land zorgen. We hebben behoefte aan vrede en stabiliteit. Zonder deze twee kan de rechtsstaat onmogelijk werken.

En nogmaals, ik kan de onvrede echt wel begrijpen. Bezuinigingen zijn niet leuk. Ze raken je in de portemonnee. Geloof me, nergens worden dit soort plannen met gejuich ontvangen. Dat hoeft ook niet, maar geweld is de slechtste oplossing. Het is verwoestend voor de ontwikkeling en daarmee voor de toekomst van Suriname.

Respect voor volksvertegenwoordiger
Ik wil dit stuk afsluiten met de oproep om respect te hebben voor de volksvertegenwoordiger. Deze persoon is democratisch gekozen en moet er voor iedereen zijn. Voor zijn collega politici, voor de gewone man van de straat, voor de elite, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Er moeten harde beslissingen worden genomen. Beslissingen die ons land vooruit helpen. Daar ben ik 100 procent van overtuigd. Dus geef de regering de kans. Kritisch zijn mag, maar geweld met als een doel een machtsovername is een grote gok. Een onverstandige gok, zoals all-in gaan met een slechte pokerhand. Dit kan goed gaan, maar de kans is veel groter dat je je inzet kwijt bent. En daar is Suriname mij (en iedereen die dit leest) veel te dierbaar voor.
We gaan groeien. Dat doet pijn. Maar pijn gaat over.

Rodney Bouterse
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May