SVJ wijst opnieuw op belang vrije meningsuiting
28 Feb 2023, 12:37
foto


De waarborging van persvrijheid en het recht op vrije meningsuiting is essentieel. Daarnaast heeft de burger de plicht om zich te houden aan wet- en regelgeving en moet de overheid ervoor zorgen dat het recht van de burger niet wordt belemmerd en dat de veiligheid van de samenleving wordt gegarandeerd. De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) heeft in het voorgesprek met president Chan Santokhi de nadruk gelegd op het belang van persvrijheid en vrije meningsuiting.

De vereniging heeft aandacht gevraagd voor de berichten die burgers op social media plaatsen. Er moet een duidelijk onderscheid zijn tussen wat onder vrije meningsuiting valt en wat onder laster, opruiing of andere vormen van overtreding van het recht op vrije mening. De beoordeling daarvan moet volgens de SVJ niet door de politiek, maar door het Openbaar Ministerie worden gedaan en moet de zaak bij de onafhankelijke rechter worden beslecht.

Als voorzitter van de VHP heeft de president ook de taak om erop toe te zien dat zijn partij niet bijdraagt aan verdere verdeling van de samenleving. De SVJ constateert dat terwijl alle andere politieke partijen tot kalmte en rust hebben opgeroepen in hun verklaringen, de VHP-mediacommissie verklaart dat de protestacties vanuit 'een bepaalde hoek' waren aangestuurd 'met als enig doel het land te destabiliseren.' Terughoudendheid in deze zaak is gewenst en moet het resultaat van de onderzoeken worden afgewacht alvorens met de beschuldigende vinger wordt gewezen, onderwees de SvJ het staatshoofd en de aanwezige ministers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May