Landelijk evenredigheidsstelsel met enkele aanpassingen, idealer
28 Feb 2023, 08:41
foto


Bij deze willen wij als bedenkers van wat een beter kiesstelsel zou kunnen zijn voor onze samenleving, in onderhavig stuk deze presenteren. De volgende aanpassingen zouden kunnen zijn:
1. Een nieuwe kijk op de verdeling van zetels. Hierdoor kunnen kandidaten die een betere ranking hebben op de kandidatenlijst niet meer meeliften met zij die heel veel stemmen hebben weten te bemachtigen bij een verkiezing, maar gewoon degenen die de meeste stemmen hebben.

2. Wederom invoering van pre-electorale combinatievorming. Dit, om politieke partijen die vanwege de gedachte “one person, one vote” als individuele partij minder zetels in de wacht zouden kunnen slepen, bij het samen gaan de combinatie meer zetels zou kunnen bezorgen. 

3. Beter georganiseerde politieke partijen. Voor deelname aan de verkiezingen moeten partijen o.a. ook voldoen aan democratisch volgens de statuten en het huishoudelijk reglement gekozen organen, authentieke financiële verslagen, een kwitantie waaruit blijkt dat de partij haar deelnamestorting om aan de verkiezingen deel te nemen heeft voldaan en een document waaruit blijkt hoe de partij wordt gefinancierd.

4. Het benoemen van een informateur alsmede een formateur. Deze om coalitievorming vast te stellen. Het benoemen van ministers berust bij de gekozen president. De partij met de meeste zetels is hierdoor alvast in een sterkere positie een coalitiepartij te worden.

5. Meer betrokkenheid van de kiezer bij de stembusgang om de toon te zetten voor de keus van hun presidents- en vice presidentskandidaat. Bij dit punt gaat het erom dat alleen op positie 1 en 2 op de kandidatenlijst partijen kunnen aangeven dat die personen na gekozen te zijn als parlementariërs, het ambt van president, vicepresident en minister zouden kunnen bekleden. Natuurlijk vindt de verkiezing tot president en vicepresident in het parlement plaats.

6. Behoud gekozen parlementariërs in DNA instede van de overstap te maken het ministersambt te gaan bekleden. Aangezien kiezers naar de stembus gaan om voor hun favoriete kandidaat DNA lid te stemmen en wordt aangegeven dat het in deze gaat om de verkiezing van ,moet het niet zo zijn dat indien gekozen men plotseling deel gaat uitmaken van de regering een en ander verder uitgewerkt in ons uitgebreid document.

7. Meer vrouwen en jongeren op de kandidatenlijst. Door een verplichte quote aan te geven kunnen jongeren en vrouwen uiteindelijk ook gekozen worden in de Nationale Assemblee, zodat ook hun belang beter behartigd zal kunnen worden.

8. Hantering van dezelfde verdeling van districtskandidaten op de kandidatenlijst zoals nu. Om de verdeling van de districtskandidaten via een legenda op het stembiljet zichtbaar te maken zullen voortaan, het nummer van de plek, districtsaanduiding, geslacht, uiteraard de naam van betrokkene en diens leeftijd of geboortedatum vermeld moeten worden.

9. De verdeling van restzetel(s). Alleen partijen die de kiesdeler hebben gehaald kunnen ook in aanmerking komen voor restzetels.

We hopen dat nadat u het uitgebreider document hiervan, dat separaat is meegestuurd heeft kunnen doornemen, de samenleving i.h.b. onze politieke machthebbers met onze suggesties en die van anderen, een beter Kiesstelsel zullen kunnen samenstellen. Eén waarbij burgers de stap naar het Constitutioneel Hof niet meer hoeven te maken omdat er toch iets aan het verbeterd kiesstelsel mocht haperen dat door de relevante overheidsorganen dan al zou zijn goedgekeurd.

De bedenkers: M. Renfrum MBA, R. Pawirokromo BEd en R. Moeridjan
pdf-icon.gif Landelijke_evenredigheid_(volledig_artikel).pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May