Trinitatis Lutherse Kerk roept op tot kalmte
25 Feb 2023, 22:38
foto


Een vreedzame protestdemonstratie is op 17 februari op verachtelijke wijze uit de hand gelopen. Een groep relschoppers hebben het DNA-gebouw bestormd en vernield. Een confrontatie die jammer genoeg beantwoord is geworden met beschietingen en gebruik van traangas. Ook zijn zakenpanden van hardwerkende ondernemers vernield en leeggeplunderd en zijn arrestaties met geweld verricht. Met afschuw, afkeer en de overtuiging dat geweld en agressie nooit helpt, veroordeelt de TLK in Suriname het gebeurde en bidt dat dit zich nooit meer zal herhalen.

Het is waar dat de economie van ons land in zwaar weer terecht is gekomen, waarbij de levensstandaard van menige Surinamer ernstig is teruggevallen, met een ongekende armoede zoals die nu manifest is. Evenwel mag het vorengaande geen aanleiding zijn tot het gebruik van geweld en plundering. Het gezond verstand moet ten allen tijde prevaleren. De burgerij en de staat mogen elkaar nimmer als geslagen vijanden zien. Immers de staat is er voor de burgerij en omgekeerd.

Velen zijn de mening toegedaan dat het falend sociaaleconomisch en politiek-bestuurlijk beleid, wat vermoedelijk een grote rol heeft gespeeld in de ontaarding van het vreedzaam protest, helemaal verdwijnt in de berichtgeving over de plunderingen. Wij kunnen dat niet loslaten, want dat zou tegen het zere been zijn van heel veel mensen op dit moment. Er is duidelijk een zorgwekkende toename van frustratie en verdeeldheid over de maatregelen van overheidszijde, waar wij absoluut niet schouderophalend aan voorbij kunnen gaan.

De core business van de Staat is te zorgen voor een zodanige huishouding dat de burgerij redelijk moet kunnen voorzien in hun dagelijkse behoeften. De TLK neemt hierin een kritische houding en staat samen met andere religieuze en maatschappelijke organisaties voor het ontwikkelen van programma’s om te komen tot een vredevolle samenleving. Als kerk midden in de Surinaamse gemeenschap maken wij ons ook ernstig zorgen over de huidige situatie in het land.

Dagelijks zijn wij bezig met het blussen van brandjes in huishoudens, die niet kunnen voorzien in hun dagelijkse behoeften. In het kielzog van alle geweld en mensenrechtenschendingen is helaas racisme verder aangewakkerd. Continu nemen we onze verantwoordelijkheid vanuit het evangelie om bij te dragen aan dialoog en begeleiding om te komen tot wederzijdse verdraagzaamheid, natievorming en begrip tussen regering en volk.

Zoals u weet is op Aswoensdag de lijdenstijd oftewel de veertigdagentijd begonnen. De periode van bezinning, boete, berouw en bekering, waar we ons vnl. liefde geven en ons actief inzetten voor hulpbehoevende mensen en ons extra toeleggen op stilte en gebed voor Gods interventie in ons leven. Als kerkgemeenschap zullen wij in deze lijdenstijd, nu nog vuriger in onze voorbeden God om hulp vragen. Wij zullen als kerk daarom nu nog meer onze rol vervullen in de bewustwording van de burgers (jong en oud) zich open te stellen voor gebed, in de bewustwording om in de toekomst bij frustraties en ontevredenheid acties te voeren op een vreedzame, geweldloze en verantwoordelijke manier.

Laten we de andere kant op proberen te werken: kiezen voor bestrijding racisme en discriminatie, geweldloosheid en juist wijzen op kansen die er liggen en gegrepen kunnen worden. We roepen alle Surinamers op om gedurende deze lijdenstijd op weg naar de viering van Pasen, zich daadwerkelijk te bezinnen en te bekeren en Gods aangezicht te zoeken. Neem uw verantwoordelijkheid en doe wat goed is voor Suriname. Ons volkslied luidt: Al wat goed is te betrachten, dat geeft aan ons land waardij.

Houden aan waarden, normen, wet en recht geldt niet alleen voor de burgers, het geldt ook voor de overheid (gezagdragers) die de extra taak heeft erop toe te zien dat alles nageleefd wordt.

God zij met ons Suriname. En de wi Fesiman.
Ds. Dr. S.M. Stewart
Predikant TLK
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May